Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

GRATIS toegang
voor professionals:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

School kiest voor circulair renoveren


Basisschool De Wijde Wereld in Haarlem heeft een ontwerp gemaakt voor een circulaire renovatie. Door te kiezen voor renoveren, behoudt het schoolgebouw z’n goede eigenschappen en worden de slechte delen gesloopt. De nieuwe gevel wordt opgebouwd met een hernieuwbaar Fins verlijmd houtsysteem. Door de eigenschappen van de nieuwe gevel is het gebouw straks volledig aardgasloos.

Montessorischool De Wijde Wereld in de Haarlemse Schalkwijk is er niet goed aan toe. Renovatie was dan ook geen voor de hand liggende optie. Maar dankzij een innovatieve, circulaire gevel blijft de school behouden. Het gebouw krijgt een nieuwe buitenkant op basis van een Fins houtbouwsysteem en wordt gasloos gemaakt, zo meldt RVO op haar site in de serie praktijkverhalen.

Compacter

De voorste aanbouw van het schoolgebouw wordt gesloopt en er komt een nieuwe verdieping op de laagbouwvleugel. Hierdoor ontstaat een compacter gebouw, maar met genoeg ruimte voor twaalf klassen en een kinderdagverblijf. Daardoor transformeert de school naar een Integraal Kindcentrum (IKC).

Hernieuwbaar

Door het Finse houtbouwsysteem krijgt het gebouw goede thermische eigenschappen en een natuurlijke vochthuishouding. Het hout komt bovendien uit duurzame bossen. "In deze bossen worden meer bomen geplant dan gekapt", vertelt Jan Aalberts, directeur bedrijfsvoering van Stichting Openbaar Onderwijs Spaarnesant, waar de school onder valt. Daarmee is aan een belangrijke voorwaarde voldaan voor circulariteit: het toepassen van hernieuwbaar materiaal.

Aardgasloos

Aalberts: "Ons schoolgebouw is straks circulair gerenoveerd. En volledig aardgasloos. Daarvoor plaatsen we inpandig 2 warmtepompen. De bron voor deze warmtepompen zijn PVT-panelen op het dak. Deze speciale zonnepanelen produceren zowel warmte als elektriciteit. De warmte gaat via het plafond naar de lokalen. Daarnaast plaatsen we een moderne ventilatie-installatie."

De school vraagt via RVO subsidie aan om de renovatie te financieren: de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) voor de warmtepompen en de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en klimaattransitie (SDE++) voor de PVT-panelen.

Inkoopcollectieven circulaire scholen

Schoolbesturen hebben weinig ervaring met circulair bouwen, dus het is slim om te kijken wat technisch mogelijk is en hoe je de inkoop regelt. Daarom hebben de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Infrastructuur en Waterstaat geïnvesteerd in het opzetten van diverse duurzame inkoopcollectieven (buyer groups). Zo is er ook een buyer group voor circulaire scholen, speciaal bedoeld voor scholen en gemeenten die een schoolgebouw willen bouwen of renoveren op een duurzame manier. De buyer group zorgt dan voor onderlinge afstemming tussen de verschillende scholen en vroegtijdige reflectie door de markt.

RVO is in de persoon van Anke Zanders vertegenwoordigd in de Adviesraad van de beurs RENOVATIE.

Ga terug