Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

GRATIS toegang
voor professionals:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Routekaarten voor na-isolatie van woningen


Om partijen te helpen bij het maken van de juiste keuzes voor na-isolatie van woningen, lanceert TKI Urban Energy de Routekaarten Na-isolatie.

Deze routekaarten bieden de nieuwste inzichten over isolatie, en bevat praktische tips voor adviseurs, energieloketten, en bouwmarkten, die hiermee hun klanten van beter, meer gegrond advies kunnen voorzien. Doel hiervan is om fouten te helpen voorkomen en particulieren en professionals te informeren over de juiste keuzes bij na-isolatie. De routekaarten werden in opdracht van RVO.nl en op verzoek van TKI Urban Energy opgesteld, samen met Stroomversnelling en Nieman Raadgevende Ingenieurs .

Vocht en schimmel

Isoleren is vaak de eerste stap naar het verduurzamen van woningen, maar in de praktijk resulteert slecht aangebrachte isolatie te vaak in vocht- en schimmelproblemen. Tevens is het voor woningeigenaren vaak niet duidelijk welke maatregelen kosteneffectief zijn en hoe je een woning moet isoleren om klaar te zijn voor de toekomst.

De Routekaart Na-isolatie is gericht aan professionals die particulieren helpen verduurzamen. Het document kan ook geraadpleegd worden door particulieren die al enige kennis van zaken hebben. Het biedt handvatten die energie- en duurzaamheidsadviseurs kunnen toepassen bij het uitbrengen van advies over het na-isoleren van een gebouw. Opdrachtgevers en uitvoerders kunnen handige beslisschema’s volgen om veelgemaakte fouten met na-isoleren te voorkomen.

Zes routekaarten

De in totaal zes routekaarten bieden energieloketten, adviseurs en uitvoerende partijen eerste handvatten en afwegingskaders ten behoeve van hun advisering over de belangrijkste aandachtspunten op het gebied van vocht door na-isolatie. De routekaarten richten zich op de drie grootste bouwdelen: vloer, gevels en dak. Per bouwdeel wordt onderscheid gemaakt tussen houtskeletbouw, of opbouw in steen/beton. De routekaarten behandelen vragen die gesteld dienen te worden wanneer men in de planvormingsfase zit. Per vraag wordt verdere informatie verschaft over de problematiek die in de vraag centraal staat.

Afhankelijk van het antwoord worden isolatiemogelijkheden besproken, evenals handvatten hoe om te gaan bij een specifieke situatie. Hiermee wordt bijgedragen aan het maken van beter geïnformeerde beslissingen, en aan een verdere kennisverspreiding over de (vaak onderschatte) complexiteit van het thema.

Themablad

Ter ondersteuning van de routekaarten is een oplegger gemaakt die geraadpleegd kan worden, met daarin een overzicht van belangrijke aandachtspunten bij knooppunten. In het themablad is meer informatie te vinden over de probleemstelling met betrekking tot vocht bij na-isolatie en het beoogde gebruik van de routekaarten.

Om aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord te voldoen, zullen de komende jaren circa 1.000 woningen per dag op een snelle en goedkope manier geïsoleerd moeten worden. Hierdoor neemt de isolatiemarkt een vlucht: de verwachting is dat veel nieuwe bedrijven en werknemers deze markt zullen betreden. Dit is volgens RVO en TKI Urban Energy dus hét moment om de nieuwste inzichten, kennis en expertise over na-isolatie ter beschikking te stellen.

Na-isolatie is een van de thema's op de vakbeurs RENOVATIE, die plaatsvindt van 17 tot en met 19 juni 2022 in de Brabanthallen in Den Bosch. 

Ga terug