Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Project uitgelicht: groot onderhoud Overvecht


Mitros en Hemubo zijn gestart met het opknappen van 232 woningen aan de Tigris- en Haifadreef in Utrecht Overvecht. Dit betreft twee 10-hoogflats aan de zogenoemde THEMA-dreven, waartoe ook de St. Eustatiusdreef en St. Maartendreef behoren. Deze twee dreven worden hierna aangepakt. Het groot onderhoud van de in totaal 432 huurwoningen is naar verwachting binnen twee jaar afgerond.

Klaar voor de toekomst

De woningen krijgen een flinke opknapbeurt. Badkamers, keukens en toiletten worden vernieuwd. Alle woningen worden gasloos gemaakt. Er komt een geheel nieuwe gevel, geïnspireerd op de oorspronkelijke architectuur uit de jaren 60. Ook worden alle kozijnen vervangen. De complexen krijgen hierdoor een eigentijds uiterlijk. Het gebouw wordt goed geïsoleerd en zal energielabel A+ krijgen.

De lift komt na renovatie tot aan de begane grond, wat nu niet het geval is. Ook worden de trappenhuizen opgeknapt en een tweede entree aan de achterkant van het complex gemaakt. In de nieuwe situatie worden het binnenterrein en park toegankelijker. Daarmee wordt het gebruik gefaciliteerd en spelen, ontmoeting en informeel toezicht gestimuleerd.

Sociaal renoveren

Het groot onderhoud biedt een kans om achter de voordeur te komen en bewoners te helpen daar waar nodig. Sinds eind 2019 zet Mitros hier actief op in en werkt ze samen met de gemeente Utrecht en sociale instanties en partners in de wijk. Ilse Zijlstra, wijkconsulent en coördinator Sociaal Renoveren van Mitros: “Naast een boost geven aan het vastgoed, willen we bewoners ook op weg helpen. Daarom bieden we actief hulp aan. Dit kan op het gebied van veiligheid, prettig wonen, geld, werk en gezondheid. Zo willen we van Overvecht een sterke wijk maken waar onze huurders prettig wonen en leven. Na het onderhoud houden we dit vast en blijven we inzetten op ondersteuning en ontmoeting van bewoners.” Sociaal renoveren past in de gemeentelijke aanpak ‘Samen voor Overvecht’.

Positieve ervaringen

Leidy Bosman, gemeente Utrecht Werk & Inkomen: “Wij zien het als een kans om makkelijker in contact te komen met Utrechtse inwoners. Dankzij de gesprekken konden wij bijvoorbeeld iemand met beginnende schulden helpen. We vonden een geschikte baan voor een mevrouw en wezen een man op het bestaan van de U-pas zodat hij een laptop kon kopen voor zijn kinderen.”

Jaimy Lammers, Buurtteam Overvecht: “Er zitten complexe zaken tussen, maar soms gaat het gewoon om een kleine opening. Iemand wíl wel een bijdrage leveren aan de wijk, maar weet niet waar hij of zij mee kan beginnen. Nou, dan kijken we samen hoe we dat voor elkaar krijgen.”

Justin van Riel, DOCK: “Na een renovatie kijk je met frisse blik naar je woning. Een grote verbouwing is een uitgelezen kans om mensen aan de buurt te binden en prettiger te wonen in de buurt. Ik zie ‘sociale renovatie’ als een goede beweging van woningcorporaties.”

Werk aan de 10-hoog flats

Mitros heeft 1800 woningen in de 10-hoogflats in Overvecht. Deze flats worden de komende jaren allemaal aangepakt, zodat ze energiezuinig, gasloos, comfortabel en aantrekkelijk worden. Eerder zijn in Overvecht de Atlas-, Centaurus- en Apollodreef en Cleopatra- en Jeanne d’Arcdreef al opgeknapt. Na de THEMA-dreven volgen nog de Stoyenborch- en Schooneggendreef en de Falkland-, Montevideo- en Patagoniëdreef.

Ga terug