Project: renovatie UCG aan de Bloemsingel - RENOVATIE & TRANSFORMATIE
Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Project: renovatie UCG aan de Bloemsingel

Impressie van hoe de huisvesting voor UCG eruit kan zien (Image: MARTA)

Het gebouw aan de Bloemsingel 1 in Groningen wordt geschikt gemaakt als permanente huisvesting voor het University College Groningen (UCG). De transformatie wordt ontworpen door de Amsterdamse architectencombinatie Elephant / Taller.

Het monumentale gebouw wordt zorgvuldig gerenoveerd en verduurzaamd. Daarnaast wordt nieuwbouw toegevoegd aan de noordzijde, waardoor het aansluiting krijgt op het nieuwe campusplein. Naar verwachting kan de faculteit eind 2025 verhuizen naar hun nieuwe gebouw.

De architecten van Elephant / Taller werken vanuit de visie en structuur van voormalig Rijksbouwmeester J.A.W. Vrijman (1865-1954), ook bekend van het Academiegebouw van de RUG (1909) dat in dezelfde neorenaissancestijl is uitgevoerd. Zo worden de gevels van dit voormalige gebouw voor Fysiologie gerenoveerd, krijgen de groene tuinen inclusief het hekwerk rondom hun klassieke uitstraling terug en wordt het gebouw bouwkundig en installatietechnisch flink verduurzaamd. Onderdeel van de ontwerpplannen is om het later toegevoegde 'Noordgebouw’ te slopen. Dit bouwdeel (uit 1934) ontwricht het originele ontwerp van Vrijman en belemmert de toegankelijkheid en routing van het geheel.

Oud en nieuw samen

Op de vrijgemaakte ruimte tussen het West- en Oostgebouw wordt een licht en open bouwvolume van hout toegevoegd om het monumentale gebouw te complementeren. Een transparante constructie van drie bouwlagen met grote glazen puien brengt de buitenwereld naar binnen. De nieuwbouw brengt structuur, functionaliteit en logica terug in het complex. Functioneel zorgt de nieuwbouw voor een belangrijke verbinding met de oudbouw, de tuinen en het levendige stadsplein. “Wij hebben goed gekeken naar de toekomstige gebruiker en de functionele eisen”, vertelt Sven Hoogerheide, architect namens Elephant / Taller. “Dat zie je terug in het resultaat: een helder, uitnodigend en flexibel gebouw, ontworpen in de geest van de UCG-gemeenschap. Een nieuw faculteitsgebouw ontwerpen voor zo’n toonaangevende universiteit is voor ons een uitdagende en inspirerende opgave.”

Hoofdentree

De hoofdentree komt aan het stadsplein en sluit in tegenstelling tot het oude gebouw aan op het maaiveld en is daarmee rolstoeltoegankelijk. De begane grond fungeert straks als spilfunctie waar ontmoeting tussen medewerkers, studenten en bezoekers plaatsvindt. Op de bovenste etage met prachtig 360-graden uitzicht over de stad is straks meer rust te vinden: daar komen de bibliotheekruimte en de concentratieplekken. Daarnaast wordt het dak van het oude gebouw geschikt gemaakt als groot buitenterras.

In het hart van het gebouw - precies op de overgang tussen de oud- en nieuwbouw - wordt een hoge lichtstraat gerealiseerd, waar ook de centrale receptiebalie komt. Het totaal zal circa 4.800 m2 BVO beslaan. Na realisatie moet het voor studenten en medewerkers van UCG aanvoelen alsof het nieuwe gebouw er altijd al stond.

Ga terug