Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Meerlaagse folies houden isolatiepakket slank


Meerlaagse reflecterende folies leveren een hoge isolatiewaarde bij een relatief geringe dikte. Ze zijn daardoor ideaal voor na-isolatie van vloer, gevel en dak. BZW Holland levert zelfs een dampopen meerlaagse reflecterende folie, die geschikt is om een dak aan de buitenzijde te isoleren.

De vraag naar meerlaagse folies is groeiende. Folies zijn een ideale manier om een bestaand pand te isoleren met een gering ruimtebeslag. De folies bestaan uit verschillende reflecterende lagen, met daartussen opgesloten lucht. Samen zorgt dat voor een isolatiewaarde bij een relatief geringe dikte. BZW Holland heeft diverse folies laten certificeren om de isolatiewaarde objectief vast te leggen. Zo voldoet de ATI Pro Bandage als eerste meerlaagse folie aan de NTA 8800, die ten grondslag ligt aan onder meer de BENG-berekeningen.

De ATI Pro Bandage is een folie met een dikte van 80 mm. De isolatiewaarde bedraagt 3,34m² K/W. De folie komt in aanmerking voor ISDE-subsidie voor de binnenzijde van het dak en de onderzijde van de vloer. Voor veel afnemers is dat een extra argument, naast het verwerkingsgemak en het geringe ruimtebeslag.

Dampopen folie

Met de folies van BZW Holland zijn gevels, vloeren en daken te isoleren. Voor daken heeft BZW zowel een folie voor isolatie aan de binnenzijde als voor isolatie aan de buitenzijde. De folie voor de binnenzijde is dampdicht, die voor de buitenzijde is juist dampopen (en waterkerend). Deze ATI Pro folie is 40 mm dik. “Dat is dus ideaal voor het isoleren van daken waar het niet toegestaan of niet wenselijk is om het dakpakket veel dikker te maken. Dat geldt bijvoorbeeld voor monumenten, maar ook bij andere daken waar je dan alle aansluitingen moet aanpassen. Met een dunne folie hoeft dat niet”, zegt Jan Kooiman van BZW Holland.

Een dak isoleren aan de binnenzijde is vaak minder gewenst omdat daar al aftimmering zit of omdat de balken juist in het zicht moeten blijven. Isoleren aan de buitenzijde van het dak is ideaal als de dakpannen aan vervanging toe zijn.

Met subsidie

BZW Holland brengt binnenkort een nieuwe dampopen folie op de markt voor het isoleren van daken van buitenaf. Deze heeft een hogere isolatiewaarde en komt in aanmerking voor ISDE-subsidie. De nieuwe folie is met 80 mm nog steeds relatief slank, maar dus wel dikker dan de bestaande folie. “Ze blijven ook naast elkaar bestaan. In het ene geval zal de subsidie de doorslag geven voor de nieuwe folie, in het andere geval zal de dikte de doorslag geven voor de andere folie.”

Gras als grondstof

Naast de diverse folies brengt BZW Holland sinds ongeveer ook een jaar ook het biobased isolatiemateriaal Gramitherm op de markt. Dit is een isolatiemateriaal dat volgens Zwitserse technologie wordt gemaakt met gras uit natuurgebieden en bermen en dergelijke als grondstof. Gramitherm wordt nu nog gemaakt in België, maar bij toenemende vraag zal er ook in Nederland een productielocatie komen. “Want bij een biobased product horen ook korte transportafstanden”, zegt Kooiman.

Hij ziet Gramitherm als een mooie aanvulling op de folies van BZW Holland. “Gramitherm is bijvoorbeeld geschikt voor prefab houtskeletbouw. Maar je kunt ook combinaties van materialen toepassen. Zo kun je dampopen bouwen met onze folies en op een aantal plaatsen Gramitherm toepassen vanwege geluidisolatie.”

BZW Holland is exposant op vakbeurs RENOVATIE 2022.

Ga terug