Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

GRATIS toegang
voor professionals:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Krapte op elektriciteitsnet raakt iedereen


Het elektriciteitsnet in Nederland loopt de komende jaren steeds meer plekken tegen zijn grenzen aan. Dit speelt inmiddels in alle provincies.

In de meeste gebieden gaat het over het terugleveren van elektriciteit door zonne- en windparken. Maar ook in het leveren van elektriciteit aan grote bedrijven knelt het, zoals onlangs bekend werd voor twee plekken in Amsterdam. De netbeheerders verwachten dat het elektriciteitsnet de komende jaren op meer plaatsen zijn maximale capaciteit bereikt. Niet alleen bedrijven en instellingen, maar ook consumenten kunnen de gevolgen hiervan gaan merken.

Minder vanzelfsprekend

Zo wordt het minder vanzelfsprekend dat consumenten zonne-energie altijd kunnen terugleveren en kan het verzwaren van een huisaansluiting om deze geschikt te maken voor bijvoorbeeld een warmtepomp of elektrisch koken, langer duren. De netbeheerders zijn zich ervan bewust dat dit een vervelende boodschap is en doen er alles aan om de overlast zo beperkt mogelijk te houden. Zo is er voor consumenten en installateurs een handreiking beschikbaar om problemen bij het terugleveren van zonne-energie zoveel mogelijk te voorkomen.

De oorzaak van de drukte op het elektriciteitsnet ligt in de groeiende economie, de digitalisering van de samenleving, het recordtempo waarmee we op dit moment nieuwbouwwoningen aansluiten en het verduurzamen van de energievoorziening. De vraag naar elektriciteit blijft voorlopig flink groeien.

40 miljard euro

De netbeheerders werken hard aan innovaties en de uitbreiding van het elektriciteitsnet. Op dit moment realiseren zij samen honderden aanpassingen op hoogspannings- en middenspanningsniveau. Tot 2030 investeren de netbeheerders 40 miljard euro in het net. De opgave is echter zo groot dat het werk volgens de netbeheerders niet allemaal tegelijk uitgevoerd kan worden. Deze ontwikkeling vraagt om afwegingen in prioriteiten en kijken wat er nog wel kan.

Om de verbouwing van het elektriciteitsnet te versnellen, hebben de netbeheerders aandacht gevraagd voor deze problematiek bij de nieuwe coalitie. Ze doen een appel op de formerende partijen en het volgende kabinet om in het Regeerakkoord snel een aantal politieke keuzes te maken.

Ga terug