Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

‘Isolatie slimmere keuze dan PV-panelen’


Het is nu het moment om te isoleren, zo adviseert de Vastelastenbond aan woningeigenaren. Dat zou slimmer zijn dan investeren in PV-panelen. Fabrikanten van zonnepanelen kunnen de overweldigende vraag momenteel niet aan en de levertijden zijn verdrievoudigd. Daarnaast is er sprake van personeelstekorten waardoor lange wachtrijen zijn ontstaan.

Directeur Dirk-Jan Wolfert van de consumentenorganisatie de Vastelastenbond: “Veel consumenten zijn door het warme weer bezig met zonnepanelen maar die systemen worden door de lange levertijden niet op tijd geleverd. Als men nu de woning laat isoleren, worden de stookkosten gereduceerd tijdens koude maanden en juist dán voelen we de hoge energieprijzen het meest. Juist omdat veel consumenten nu niet met isolatie bezig zijn, is dit hét moment bij uitstek om een isolatie-expert te raadplegen. Er zijn geen wachtrijen”, stelt Wolfert.

PV populair

Door de stijgende energietarieven kiezen steeds meer consumenten voor woningverduurzaming. De afgelopen jaren wonnen zonnepanelen aan populariteit. Naar schatting beschikt bijna één op de vier woningen in Nederland over deze energiebesparende maatregelen. Nederland is op Australië na het land met de meeste zonnepanelen per inwoner. Er is een run op deze energiebesparende maatregelen ontstaan. De vraag is groter dan het aanbod. “Er is in deze markt sprake van materiaalschaarste”, verduidelijkt Wolfert. “Er zijn op korte termijn geen zonnepanelen meer te leveren. Daarnaast kampen veel leveranciers met personeelstekorten. Wanneer je nu zonnepanelen aanvraagt, worden deze systemen door de extreem grote vraag pas na de zomer geplaatst. Dit jaar profiteer je niet meer optimaal van je net geïnstalleerde panelen.”

Wolfert ziet voorlopig geen verbetering in de huidige situatie in de zonnepanelenmarkt. De consumentenorganisatie wijst klanten op de voordelen van woningisolatie. “Isolatie is een goede manier om de energierekening te verlagen. Spouwmuur en dakisolatie leveren over het algemeen het meeste voordeel op. In de wintermaanden blijft de warmte langer in de woning hangen terwijl tijdens de warme zomermaanden koele lucht langer behouden blijft. Dat scheelt in de stookkosten”, stelt de directeur van de Vastelastenbond.

Subsidie

Een ander groot voordeel om voor woningisolatie te kiezen, is at deze verduurzamingsvorm vanuit de overheid wordt gestimuleerd. “Woningbezitters kunnen onder voorwaarden dertig procent subsidie krijgen als zij hun koophuis isoleren. Met de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen zij een vergoeding aanvragen voor twee of meerdere isolatiemaatregelen zoals spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en de van HR-glas of triple glas.”

Isolatie is vaak de beste eerste stap naar woningverduurzaming. “Wanneer consumenten overwegen om een warmtepomp aan te schaffen, is het zaak dat de woning goed geïsoleerd is. Het heeft weinig zin om een dure installatie aan te schaffen als blijkt dat het huis warmte verliest omdat er bijvoorbeeld geen spouwmuur- of vloerisolatie aanwezig is”, besluit Wolfert.

Ga terug