Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Gasmonitor: weinig groei aantal warmtepompen


De hr-ketel blijft ook in 2021 het meest verkochte verwarmingsapparaat. De verkoopcijfers van de warmtepomp groeiden met 16% ten opzichte van 2020, maar dat is hoofdzakelijk toe te wijzen aan nieuwbouwwoningen. Die krijgen sinds 2018 geen gasaansluiting meer. Dit blijkt uit de Gasmonitor van Natuur & Milieu.

In totaal zijn in 2021 431.000 hr-ketels verkocht, vrijwel volledig bestemd voor bestaande woningen. Van de 72.300 verkochte warmtepompen, waren er minimaal 3800 bestemd voor een hybride warmtepomp (hr-ketel met warmtepomp).

De Gasmonitor betreft de verkoopcijfers van het jaar 2021. Het baart milieuorganisatie Natuur & Milieu zorgen. Rob van Tilburg, directeur programma’s van Natuur & Milieu: “Het aandeel warmtepompen op de warmtemarkt is nog steeds te klein. Als we op dit tempo doorgaan zijn slechts een half miljoen bestaande woningen tussen 2020 en 2030 uitgerust met een (hybride) warmtepomp, en heeft een groot aantal huishoudens nog jarenlang te maken met extreem hoge gasprijzen.” Dit komt niet vanzelf goed ondanks inspanningen van de overheid en de sector. Alle hens aan dek is nodig om zo snel mogelijk meer installateurs en apparaten beschikbaar te krijgen voor de overgang naar aardgasvrij wonen.’

Hybride warmtepomp

Dit voorjaar kondigde minister De Jonge (Volkshuisvesting) aan dat huiseigenaren vanaf 2026 verplicht zijn bij vervanging van hun hr-ketel minimaal een hybride warmtepomp te laten installeren. Andere opties zijn een duurzaam warmtenet of een volledig elektrische warmtepomp. Uit de Gasmonitor blijkt dat er afgelopen jaar minimaal 3800 hybride warmtepompen zijn aangevraagd via de ISDE-subsidieregeling. Dat is een lichte stijging (6%) ten opzichte van het jaar daarvoor. Natuur & Milieu ziet de hybride warmtepomp als een belangrijke stap naar aardgasvrij wonen.

Volgens Natuur & Milieu heeft de beperkte groei enerzijds te maken met de kosten van een hybride warmtepomp, maar zeker ook met de lange levertijden en materiaaltekorten. “Huishoudens worden nu geconfronteerd met extreem hoge gasprijzen. Het belang om snel meer hybride warmtepompen bij consumenten te krijgen is groot, zodat mensen op de energierekening kunnen besparen. Daarvoor is het in ieder geval noodzakelijk dat er meer vakbekwame installateurs komen, want daar is een flink gebrek aan. Daarnaast moeten fabrikanten van hybride warmtepompen hun productie in de komende jaren fors gaan opschalen. Een grotere toegankelijke markt maakt de hybride warmtepomp goedkoper”, aldus Van Tilburg. De milieuorganisatie benadrukt het belang van financiële steun voor mensen met lage inkomens.

Natuur & Milieu is medeopsteller van het actieplan hybride warmtepompen waar netbeheerders, overheid en brancheorganisaties samenwerken aan het verhogen van de productie en installatie van de hybride warmtepomp.

Het rapport Gasmonitor 2022 kan worden gedownload op de site van Natuur & Milieu.

Ga terug