Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

De winnaars van de NRP Gulden Feniks 2021


De Renovatie Maastunnel in Rotterdam, het Fort van Hoofddorp en het DRU Industriepark in Ulft zijn de winnaars van NRP Gulden Feniks 2021. Bovendien zijn er twee wildcards uitgereikt: aan ESP Lab in Delft en aan Buitenplaats Ockenburgh in Den Haag.

De NRP Gulden Feniks wordt jaarlijks uitgereikt door het NRP. Voor de editie van 2021 werden 54 inzendingen ingediend. Rijksbouwmeester Francesco Veenstra maakte samen met voorzitter van NRP Bart Krol de winnaars bekend tijdens het congres van NRP. De inzendtermijn voor de editie NRP Gulden Feniks 2022 is vanaf heden ook geopend.

Over de renovatie van de Maastunnel spreekt de jury van ‘een excellente restauratie met een bijna nostalgisch beeld, terwijl tegelijkertijd een vernieuwende renovatie is gerealiseerd. Bij de NRP Gulden Feniks gaat het niet alleen om restauratie en renovatie, maar juist ook om aanpassing aan een nieuwe tijd. Dat is bij de enorme opgave van de Maastunnel goed gelukt.’

‘Slow architecture’

De jury typeert de transformatie van het Fort van Hoofddorp als fascinerende ‘slow architecture’ op zijn best. “Grote waardering gaat uit naar het particuliere initiatief om deze ‘verborgen schat’ nieuw leven in te blazen. (…) Hier is het samenspel van initiatiefnemer/opdrachtgever Femme Hammer en architect Serge Schoenmakers doorslaggevend voor een buitengewoon resultaat. De jury is onder de indruk van de integriteit en vakkundigheid waarmee zij met het fort omgaan.”

DRU Industriepark, Ulft, werd winnaar in de categorie gebiedsontwikkeling. “Het is gelukt om het hele gebied en het ensemble bij elkaar te houden. Daarin ligt de sublimatie voor deze plek. DRU is een pleidooi voor plekken die mensen kunnen verbinden vindt de jury, en dat is nodig in Nederland. Dat was in Ulft in het begin misschien moeilijk, maar dat is het nu niet meer.”

Wildcards

De wildcards worden door de jury toegekend aan projecten die met een relatief lage investering een grote impact hebben ofwel anderszins speciaal en uitzonderlijk van aard zijn. Dit jaar waren het er twee.

Bij Buitenplaats Ockenburgh ligt de sublimatie volgens de jury “in het opnieuw activeren van het oude landgoed als geheel.” (…) “De niet-commerciële initiatiefnemers zijn niet zozeer ruimtelijke professionals als mensen die geworteld zijn in het gebied. Daar ligt ook de bron van het vernieuwde Ockenburgh, dat vanuit betrokkenheid en herinnering in ere is hersteld.”

Over het ESP Lab, Delft zegt de jury: “Het is een wonder dat het ESP Lab indertijd niet is gesloopt. (…) In het resultaat van de wijze waarop een klassieke opdrachtgever zoals TU Delft het gebouw overtuigend heeft doorontwikkeld en verbeterd tot een werkruimte met wederom een intrigerende James Bond-achtige sfeer, herkent de jury sublimatie.”

In opdracht van NRP wordt de NRP Gulden Feniks uitgevoerd door Architectuur Lokaal.

NRP is kennispartner van de vakbeurs RENOVATIE.

Ga terug