Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

BAM Wonen en Kumij verduurzamen circulair


BAM Wonen en Kumij zetten zich in voor het zo circulair mogelijk verduurzamen van 25 huurwoningen van BPL Pensioen in Rockanje. In dit project worden kozijnen van 100% gerecycled kunststof toegepast en zorgen BAM Wonen en Kumij voor hoogwaardig hergebruik van de te vervangen kozijnen. Dankzij de gesloten kringloop voorkomen de betrokken partijen onnodig gebruik van nieuwe grondstoffen en reduceren zij bouwafval.

In opdracht van Syntrus Achmea Real Estate & Finance, dat optreedt namens BPL Pensioen, verduurzaamt BAM Wonen de huurwoningen in bewoonde staat. Hierbij worden energiebesparende maatregelen en onderhoudswerkzaamheden gecombineerd uitgevoerd. Een deel van de werkzaamheden betreft vervanging van de bestaande kunststof PH-schuiframen en houten kozijnen die aan vervanging toe zijn. Kumij plaatst hier kunststof kozijnen inclusief HR++ glas. De nieuwe kozijnen bestaan uit 100% gerecycled kunststof en zijn demontabel en modulair.

Mark Rosenberg, bestuurder BPL Pensioen: “Over een periode van enkele jaren verduurzamen wij circa 1.900 bestaande woningen in onze portefeuille. We vinden het belangrijk dat ook de renovatie van deze woningen milieuvriendelijk wordt uitgevoerd. Het toepassen van gerecyclede kozijnen levert een besparing op van 14,1% CO₂ ten opzichte van het standaard kozijnprofiel. Hiermee geven we op een tastbare manier invulling aan onze ambitie om in 2030 binnen de woningportefeuille de CO2-uitstoot gehalveerd te hebben.”

Anouk Mulder, projectleider Renovatie Concepten bij BAM Wonen: "Elke verduurzaming biedt circulaire winst: we verlengen de levensduur van woningen en realiseren een lagere CO2-uitstoot. We zijn trots dat we in Rockanje bijzonder veel circulaire oplossingen toepassen. Zo realiseren wij onze ambitie voor een positieve impact als het gaat om social return, klimaat en grondstoffen."

Henk van der Vliet, hoofd verkoop Kumij: "Wij hebben ons gehele recycleproces, van sloop van bestaande kunststof kozijnen tot aan het monteren van de nieuwe 100% circulaire kozijnen in beeld gebracht. Kiwa heeft alle processen beoordeeld en vastgesteld dat Kumij voldoet aan alle eisen voor de certificering van het Kiwa Covenant Circulair Ondernemen. Zo houden we de impact op de leefomgeving zo klein mogelijk en zorgen we voor zoveel mogelijk wooncomfort voor de bewoners."

Hoogwaardig hergebruik

Alle te vervangen kozijnonderdelen worden hergebruikt. De kunststof rails vormt de grondstof voor nieuwe kozijnen. De hardhouten kozijnen worden verwerkt en gefreesd tot planken voor de productie van onder meer nieuwe stelplanken en deuren. Reststukken worden verwerkt tot bijvoorbeeld spaanplaat of pallets. Het oude glas wordt ingezameld en krijgt een nieuwe bestemming via een circulaire marktplaats. Eveneens wordt gezorgd voor het zoveel mogelijk hergebruiken of recyclen van alle beschermings- en verpakkingsmaterialen van de nieuwe kozijnen.

BAM Wonen heeft voor dit jaar tot dusver de renovatie en verduurzaming van 1800 woningen in voorbereiding, uitvoering en/of gerealiseerd. BAM is daarnaast koploper in het realiseren van de nul-op-de-meter (NOM)-woning met meer dan 2500 NOM-woningen in voorbereiding, uitvoering of gerealiseerd. BAM heeft hiervoor als eerste bouwer in Nederland het volledige NOM-keur ontvangen.

Ga terug