Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Amsterdam herstelt historische winkelpuien

Foto: Ron Porter/Pixabay

Amsterdam heeft veel prachtige winkelpuien. Maar soms zitten deze prachtige maar ‘oude’ puien verborgen achter reclameborden, stucwerk of kunststof platen. Met meer subsidie en minder regels wil Amsterdam eigenaren stimuleren om historische winkelpuien in hun volle glorie te herstellen.

Sinds 2019 stelt de gemeente Amsterdam subsidie beschikbaar om winkelpuien in hun volle glorie te herstellen. ‘Door de kenmerkende elementen van historische panden te herstellen, verbeteren we niet alleen het pand zelf maar ook het straatbeeld. Gevelreclames, gedecoreerde plafonds en gevelonderdelen worden weer in alle glorie zichtbaar.’

Al 22 puien aangepakt

Sinds de invoering van de subsidie zijn er in de stad diverse puien gerenoveerd, onder andere aan de Plantage Kerklaan en in de Jan Evertsenstraat. In totaal zijn het er 22. Het straatbeeld ziet er daar nu veel beter uit, zo vindt de gemeente Amsterdam.

Er is nog € 86.000,- beschikbaar in 2021. Voor de binnenstad komt er begin oktober een apart subsidiebedrag van € 200.000,- bij. Het college hoopt daarmee nog meer eigenaren van panden in het centrum enthousiast te maken.

Het opknappen van monumentale winkelpuien is onderdeel van het Uitvoeringsprogramma Aanpak Binnenstad.

Ga terug