Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

8 miljard uitgegeven aan verduurzamen woning


Nederlanders hebben in 2020 ruim 8,1 miljard euro besteed aan het verduurzamen van hun woning. Dit betrof vooral isolatie en verwarming. Dit blijkt uit Duurzaam Wonen, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 4.000 Nederlanders.

Deze 8,1 miljard euro is exclusief investeringen van verhuurders en VvE’s. Veruit het grootste deel besteedde men aan isolatie (46%) en verwarming (45%). De gemiddelde besteding ligt bij deze aanpassingen dan ook veel hoger dan bij de andere aanpassingen. De uitgaven aan energiezuinige verlichting, waterbesparing en ventilatie bedragen respectievelijk 6%, 2% en 1%.

Uitbesteding

Veruit het grootste deel van de verduurzaming wordt uitbesteed (85%). Dit komt neer op zo’n €7 miljard. Gemiddeld kost het uitbesteden van een aanpassing € 1.489. De uitgaven voor aanpassingen die men zelf uitvoert bedragen gemiddeld € 150. Dit verschil is te verklaren doordat bij uitbesteding vaak meer wordt gedaan, de aanpassing complexer is, er duurdere apparatuur is aangeschaft en kosten voor arbeidsloon zijn inbegrepen.

Bouwmarkt populairste aankooplocatie

37% van de aankopen voor zelf uitgevoerde aanpassingen doet men bij de bouwmarkt. 12% wordt gekocht in (web)winkels voor huishoudelijke artikelen en speciaalzaken. 9% van de aankopen doet men bij winkels gericht op woninginrichting. Een klein deel van de aankopen gaat via een aannemer, installateur, onderhoudsbedrijf, groothandel of energie-/nutsbedrijf.

Duurzaam Wonen

De resultaten in dit persbericht komen uit Duurzaam Wonen, een grootschalig onderzoek naar verwarming, water- en energiebesparing, ventilatie en isolatie. Multiscope voerde het onderzoek uit in samenwerking met Rutger de Haan. In het onderzoek zijn 4.075 respondenten van 18 jaar en ouder ondervraagd, representatief voor de Nederlandse bevolking.

Multiscope is een specialist in online marktonderzoek. Het ondersteunt bedrijven en organisaties bij het nemen van de juiste beslissingen door middel van online panels, marktrapporten en innovatieve onderzoeksoplossingen.

Ga terug