Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Kennisprogramma

Renovatieprojecten bij VvE's

 • Door:
  Moderator en inleider: Kees Oomen, Stichting VvE Belang. Sprekers: Walter van Steenis, WNR.nu | Peter van Vendeloo, WeThePeople & Jan NIeuwveld, SEINENERGIE (namens Stichting Happy Balance)
 • Datum:
  dinsdag 17 mei 2022
 • Tijd:
  12:30 - 14:00
 • Locatie:
  Renovatie Arena

 • Introductie:

  Wanneer een appartementencomplex onderhoud, groot onderhoud of zelfs een renovatie nodig heeft, grijpen veel VvE s deze aanleiding aan als een kans om te kijken naar de mogelijkheden om te verduurzamen. 

  • Waar start je dan?
  • De oplossingen en adviezen lijken overal te vinden, en staan mooi op papier. Maar wat werkt in de praktijk? 
  • En hoe sluit dat aan bij het budget en de wensen van bewoners? 

  In dit seminar kijken we met een aantal experts naar de vraagstukken en voorbeelden die VvE s aangaan. Naast een schets waar VvE s zoal tegenaanlopen gaan we dieper in op een van de financieringsmodellen en concept om deze om op te kunnen schalen in zowel de verduurzaming als renovatie van appartementencomplexen. En hoe borgen we ook het proces, zodat de klantreis ook soepeler, sneller en slimmer verloopt, tijdens de duur van de renovatie maar ook daarna.

  Doelgroep:

  VvE; WOCO; (gemeenten; aannemers)

  Programma:

  • Moderator en inleider: Kees Oomen, directeur Public Affairs en Organisatie, Stichting VvE Belang
  • Draagvlak binnen een VvE voor een integrale duurzame renovatie; door: Walter van Steenis, directeur, Stichting WoonlastenNeutraal Renoveren (WNR)
  • Een VvE verduurzamen doe je samen door: Peter van Vendeloo, Partner, WeThePeople & Jan van Nieuwveld, Sein Energie (namens Stichting Happy Balance)

  Korte abstract: Draagvlak binnen een VvE voor een integrale duurzame renovatie

  De zeven miljoen woningen in Nederland moeten voor 2050 fossiel vrij verwarmd worden. Dat is een mooie opgave en heel veel werk. De stichting WoonlastenNeutraal Renoveren (WNR) is een stichting zonder winstoogmerk met doel het renoveren en verduurzamen van appartementencomplexen met een VvE versnellen. WNR is ontstaan uit DNA in de Bouw, een club met progressieve MKB ers en ZZP ers die al vroeg inzagen dat er voor de aanpak van het renoveren van appartementencomplexen en het begeleiden van de VvE besturen een entiteit opgericht moest worden die zich hier in specialiseert. 

  Woonlasten neutraal hebben we daarbij centraal gesteld. Als doel om het verduurzamen en aardgasvrij maken ook voor alle bewoners bereikbaar te maken. Wij hebben hier ook voor gekozen omdat je op deze manier de dialoog met de VvE leden op een prettige manier start. Veel efficiënter dan een gesprek over drie scenario s met verschillende technieken en prijskaartjes. Het gaat niet om de techniek, het gaat om de mensen die er wonen en de partijen die hier direct bij betrokken zijn. Wat kunnen we voor u betekenen?

  Drie belangrijke aandachtspunten die tot resultaat leiden:

  • Om het renoveren van appartementencomplexen met een VvE te versnellen zijn drie partijen belangrijk. Uiteraard de VvE-bestuurders zelf als opdrachtgever en de bouwbedrijven gespecialiseerd in renovatie, maar ook de gemeente speelt een cruciale rol. 
  • Als je iets koopt wil je geen onnodig risico lopen, garantie is daarbij belangrijk. Voor VvE besturen geven wij een extra garantie, een energieprestatie garantie. 
  • In opdracht van de gemeente Wageningen hebben voor een 18 tal kleinere VvE s met zes woningen het proces begeleid. 

  Abstract: Verduurzamen doe je samen.

  Een VvE verduurzamen doe je samen. En dat is niet altijd even makkelijk. Want VvE-leden kunnen heel verschillend denken over verduurzaming. Hun wensen, ideeën en mogelijkheden lopen nogal eens uiteen. Hoe ga je hier als projectleiding mee om? Hoe breng je iedereen aan boord en zorg je voor een soepel en snel resultaat waar alle betrokkenen blij mee zijn? Peter van Vendeloo en Jan Nieuwveld van Seinen vertellen over het proces en de tools die zij hierbij gebruiken. 

   

 • Sprekers/Partners

  Peter van Vendeloo is oprichter van reclamebureau WeThePeople. Peter werkte bij JWT Amsterdam, Roorda Reclamebureau en Tabula Rasa. Daarvoor gaf hij bij de Rijksvoorlichtingsdienst leiding aan de campagnes van de rijksoverheid. Hij stond aan de wieg van de Bobcampagne en is de initiatiefnemer en grondlegger van de campagne Nix18. Peter schreef mee aan Nieuwe wegen in overheidscommunicatie, een boek over gedragsbeïnvloedende communicatie op basis van wetenschappelijke inzichten. Hij is gastdocent aan diverse universiteiten en hogescholen. 

  Jan Nieuwveld is adviseur duurzaamheid bij Seinenenergie. Hij geeft al meer dan 30 jaar energieadviezen aan bouwbedrijven, project-ontwikkelaars, woningcoöperaties, VvE's en particulieren. Van stapsgewijs No-Regret, NOM-Ready, BENG tot aan Nul Op de Meter trajecten. Jan kijkt hierbij niet alleen naar de verwachte energiebesparing, maar ook naar het beoogde comfort, gezondheid en kwaliteit van het binnenklimaat, levensloopbestendigheid met gebruik van domotica. Jan is bestiirslid van de stichting 033Energie en participant in de stichting Happy Balance.