Renovatie & Circulariteit - RENOVATIE & TRANSFORMATIE
Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Seminar

Renovatie & Circulariteit

 • Datum:
  woensdag 18 mei 2022
 • Tijd:
  12:30 - 14:00
 • Locatie:
  Renovatie Arena

 • Introductie:                   

  De definitie van circulair bouwen is het ontwikkelen, gebruiken en hergebruiken van gebouwen en gebieden, zonder natuurlijke hulpbronnen onnodig uit te putten, de leefomgeving te vervuilen en ecosystemen aan te tasten. 

  Circulaire economie in de bouw is meer dan alleen recycling. Het circulaire gedachtegoed moet door de gehele keten top of mind zijn. Van ontwerp tot sloop met daarna hergebruik. Circulair bouwen behelst niet enkel nieuwbouw. Vernieuwbouw en renovatie maken ook onderdeel uit van deze keten.

  In deze sessie wordt u bijgepraat over de ontwikkelingen rondom circulariteit in de renovatiesector. Concrete voorbeelden/producten worden getoond en uitdagingen worden besproken, zoals: volumes, lever zekerheid, de vele handelingen in het traject (en is nieuw kopen dan niet goedkoper?) 

  • De vraag die centraal staat: HOW TO? 
  • Hoe kun je een business case opzetten voor circulariteit.

  Doelgroep:

  Alle bezoekers

  Programma:

  • Inleider en moderator: Ron Oorschot, Business Development, TNO
  • project Circular Wood for the Neighbourhood (CW4N); door Tony Schoen, projectleider Digital Production Research Group van de Hogeschool van Amsterdam
  • MIA/Vamil in het kader van circulariteit; door Wim Boeken, adviseur MIA/Vamill, RVO 

  Aantal concrete praktijkvoorbeelden

  • Terugname garantie; door Johan J. Mellegers, developer sustainable building products, FAAY Vianen
  • Velux & Circulariteit, door Mark Baars, Velux
  • Project losmaakbaar ontwerpen (ModuFair); Judith Verweij, Commercieel Manager, Janssen de Jong OnderhoudPlus & Nick Heesakkers, Planontwikkelaar, Janssen de Jong Bouw 
 • Sprekers/Partners:

  Ron Oorschot
  Ron Oorschot
  Tony Schoen
  Tony Schoen
  Wim Boeken
  Wim Boeken
  Mark Baars
  Mark Baars
  Judith Verweij
  Judith Verweij
  Nick Heesakkers
  Nick Heesakkers

  Abstract project Circular Wood for the Neighbourhood (CW4N):

  Het Robotlab van de Hogeschool van Amsterdam doet samen met corporaties Ymere en Rochdale, hun co-makers Lenferink en Rugtes, en een reeks andere partners onderzoek naar hergebruik / upcycling van hout dat vrijkomt uit renovatie en sloop/nieuwbouw projecten. Daarbij wordt onderzocht of er door het gebruik zgn. digitale productietechnieken (parametrisch ontwerpen, inzet van industriële robots) nieuwe bestemmingen voor het resthout kunnen worden ontwikkeld. Het onderzoek ( Circular Wood for the Neighborhood ), mede gefinancierd door Regieorgaan SiA, is in begin 2020 van start gegaan en wordt medio 2022 afgerond. Er zijn drie cases ontworpen en gemaakt, die zich ieder concentreren op een specifieke herbestemming van het hout: een klein meubelstuk voor individuele huurders ( koffietafeltje ), een object voor in de openbare ruimte en een interieur scheidingselement.

  Projectleider Tony Schoen zal een overzicht geven van de aanpak en resultaten van het project, met aandacht voor geleerde lessen en uitdagingen. Meer informatie vindt u hier

   Abstract MIA\Vamil in het kader van circulariteit

  De regeling MIA\Vamil biedt fiscaal voordeel voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Voor de gebouwde omgeving staan de regelingen open voor circulair bouwen, duurzaam renoveren en circulaire bouwmaterialen. Ook bieden de regelingen ondersteuning aan ondernemers die investeren in de productie van circulaire bouwmaterialen. 

  In zijn presentatie gaat Wim Boeken (RVO) in op de eisen en randvoorwaarden van de regeling en geeft hij aandacht aan de manier van aanvragen.

  Abstract ModuFair - losmaakbaar ontwerpen

  Nederland kent een wooncrisis, een klimaatcrisis en grondstoffen worden schaarser. Woningen worden nu te langzaam en volledig nieuw gebouwd, om ze uiteindelijk in de toekomst weer te slopen. Deze inefficiënte cyclus doorbreken wij bij Janssen de Jong Bouw met het ModuFair circulair appartementencomplex. Met dit modulaire woningbouwsysteem, bouwen we niet alleen snel en betaalbaar, maar passen we ook géén nieuwe grondstoffen meer toe, tenzij dit écht niet anders kan. En omdat het gebouw losmaakbaar is, is het remontabel en kan het later eenvoudig een tweede of derde leven krijgen, in welke vorm ook. Door losmaakbaar te ontwerpen en te bouwen, wordt ook renovatie een peulenschil.