Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Seminar

(Bouw)Logistiek in renovatieprojecten

 • Datum:
  woensdag 7 oktober 2020
 • Tijd:
  14:30 - 16:00
 • Locatie:
  Renovatie Arena
 • Doelgroep: Aannemers, installateurs, onderhoudsbedrijven, woningcorporaties.

  Vooral in de stedelijke gebieden vormt de huidige bouwlogistiek voor steeds meer problemen, van overlast voor de bewoners, opstopping in het verkeer tot problemen op het gebied van duurzaamheid. Oplossingen zijn al voorhanden, zoals bijvoorbeeld bouwhubs, vervoer over water, bundelen van vrachten en transport synchronisatie, en nog veel meer. De uitdagingen vragen om een integrale aanpak en meer (strategische) samenwerkingen.

  In dit seminar lopen we met u door de uitdagingen van (bouw)logistiek bij renovatieprojecten.
  * Welke uitdagingen zijn er? En wat zijn mogelijke oplossingen?
  * Hoe kunnen we duurzame initiatieven ombuiten naar standaard werkwijzen?
  * Welke praktijkvoorbeelden in de bouwlogistiek zijn er al?

  PROGRAMMA:
  - Inleiding door Ruben Vrijhoef, lector Building Cities, Hogeschool Utrecht
  - (Zelf) slimmer werken - Technische Unie
  - Slim transport & Minder afval - Raab Karcher
  - Outlook stadslogistiek, handelingsperspectief logistiek bij renovatiebouw, Siem van Merrienboer, Senior consultant logistiek TNO - Sustainable Transport and Logistics.
  Het aandeel bouwgerelateerd verkeer in het stadslogistiek verkeer is aanzienlijk. Voor de grote nieuwbouwprojecten in stadscentra worden al regelmatig met succes bouwlogistieke maatregelen toegepast, zoals consolidatie van bouwstromen via bouwhubs. Renovatiebouw verschilt significant van het nieuwbouwsegment: het gaat over een groter aantal kleinere bouwprojecten en er is minder materiaal nodig omdat het casco van het gebouw blijft staan. Dat kan tot gevolg hebben dat maatregelen die in de nieuwbouw goed toepasbaar zijn in renovatieprojecten veel minder effect sorteren. In de Outlook Stadslogistiek Renovatiebouw wordt onderzocht welke bouwlogistieke maatregelen voor renovatiebouw succesvol zijn en onder welke omstandigheden. Aan de hand van een paar aansprekende voorbeeld bouwprojecten worden de resultaten van het onderzoek gepresenteerd.
  - Q&A
 • Sprekers/Partners:

  Ruben Vrijhoef
  Ruben Vrijhoef
  Siem van Merrienboer
  Siem van Merrienboer

  Ruben Vrijhoef, lector Building Cities, Hogeschool Utrecht. Ruben is in 1998 afgestudeerd als civiel ingenieur aan de TU Delft, waar hij in 2011 promoveerde op het onderwerp ketenintegratie in de bouw. Daarvoor werkte hij bij HBG (BAM) en TNO op gebied van R&D. Hij is tevens onderzoeker en docent aan de afdeling Management in the Built Environment van TU Delft.

  Siem van Merrienboer, Senior consultant logistiek, TNO - Sustainable Transport and Logistics. Siem is sinds 1989 werkzaam bij TNO in de logistiek en sinds 2009 verbonden aan de afdeling Sustainable Transport and Logistics binnen TNO. Daarbij ligt zijn focus op het ontwikkelen en toepassen van innovaties in logistieke netwerken op het gebied van ketenregie (Cross Chain Control Centers), met name in de bouwsector en container transport in de Rotterdamse haven. De afgelopen jaren heeft hij verschillende opdrachten uitgevoerd naar het toepassen van innovatieve bouwlogistieke oplossingen voor binnenstedelijk bouwen, zowel voor gemeentes als voor bedrijven.