Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Seminar

Best practises in flatrenovatie

 • Datum:
  donderdag 8 oktober 2020
 • Tijd:
  12:30 - 14:00
 • Locatie:
  Renovatie Arena
 • Doelgroep: Architecten, woningcorporaties, aannemers.

  De energetische renovatie van flats wordt gezien als moeilijk en wellicht klopt dat ook wel. Voor laagbouw zijn al vele concepten beschikbaar en ook uitgevoerd, maar voor gestapelde bouw is het een ander verhaal. Natuurlijk worden er vele flats gerenoveerd, maar dat is dan vaak tot label B. De stap naar label A of NOM is vaak te groot. Toch zijn er wegbereiders die de nieuwe wegen verkennen in gestapelde bouw.

  In het seminar Best Practices in flatrenovatie zullen drie consortia hun gerealiseerde renovatieprojecten presenteren en proberen inzicht te geven in:
  * Welke maatregelen zijn er genomen?
  * Waarom is het project een succes geworden?
  * Welke lessen zijn er geleerd?

  Het eerste consortium is Nieuw Utrechts Peil, de samenwerking tussen de bouwer VIOS Bouwgroep, adviseur Nieman Raadgevend Ingenieurs en ONB architecten en adviseurs. Zij zijn verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van de Flatmettoekomst in Utrecht. Dit is een nulopdemeter renovatie van naoorlogse systeemflats in de Utrechtse wijk Overvecht.

  Het tweede consortium is de renovatie en verduurzaming van de na-oorlogse (middel) hoogbouwflats in Utrecht (NOM ready), door Terry Pater, architect - DOOR architecten en Pim Monsma, ruimtelijk ontwerper & Tendermanager - Hemubo Bouw.

  Het derde consortium is het renovatiesysteem 'Inside Out': op weg naar energieleverende hoogbouwflats
  Het project 'Inside Out' ontwikkelt en test een modulair renovatiesysteem om hoogbouwflats energieleverend te maken. Het Inside Out-consortium integreert installaties in multifunctionele bouwdelen aan de buitenkant van de woning. Het dak wordt niet alleen ingezet voor energie opwekking maar ook voor warmte-distributie. Door een eigen ontwikkelde klimaatcontainer te koppelen aan de geprefabriceerde gevelbouwdelen worden de woningen voorzien van warmte, ventilatie en wekken de gevels energie op. De bewoner staat centraal in ons concept. Door decentrale ventilatie systemen en geprefabriceerde bouwdelen is er weinig werk binnen de woningen. Hierdoor kunnen de werkzaamheden uitgevoerd worden in bewoonde staat. Op deze manier wil het project een bijdrage leveren aan de seriematige renovatie van 250.000 hoogbouwflats. Het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad is een uitdaging, zeker bij hoogbouwflats met alle woningen onder één dak en beperkte ruimte voor energieopwekking.
 • Sprekers/Partners:

  Vlnr: Aart Verkaik, Lars Zwart, John Bouwman
  Vlnr: Aart Verkaik, Lars Zwart, John Bouwman
  Paul Das
  Paul Das
  Martijn Veerman
  Martijn Veerman

  Nieuw Utrechts Peil is de naam van de samenwerking tussen de bouwer VIOS Bouwgroep, adviseur Nieman Raadgevend Ingenieurs en ONB architecten en adviseurs, allen gevestigd in Utrecht. De selectie Flatmettoekomst in 2015 was de start van een intensivering van de samenwerking tussen deze bedrijven vanuit hun visie dat de energetische renovatie van de gestapelde bestaande voorraad alleen lukt vanuit een integrale benadering. Bouwer, adviseur en architect in een gelijkwaardige rol. Na de succesvolle realisatie van de Flatmettoekomst werkt Nieuw Utrechts peil aan verschillende gebouwrenovaties die naast energiebesparing ook thema's als klimaatadaptie, natuur-inclusief bouwen en sociale verbeteringen van de wijk raken.

  Sprekers van het tweede consortium zijn Terry Pater, architect - DOOR architecten en Pim Monsma, ruimtelijk ontwerper & Tendermanager - Hemubo Bouw.

  Sprekers tijdens het derde consortium zijn Paul Das - Projectleider, Bos Installatiewerken B.V. en Martijn Veerman, Specialist circulaire gevels, Alkondor Hengelo.

  Paul Das, 26 jaar oud heeft met een bouwkundige studie achtergrond en een passie voor innovatie er voor gekozen om extra ervaring op te doen bij Bos Installatiewerken, een installateur met een vernieuwende blik in de bouwsector. Het integreren van deze vakgebieden is de sleutel om te komen tot vernieuwende oplossingen om de energietransitie te versnellen. In 2017 is hij samen met Joris van den Heiligenberg begonnen met het onderzoek naar de mogelijkheden om in bewoonde staat een 10-hoog flat te verduurzamen naar energiepositief. Nu 2,5 jaar gaan zij de eerste flat renoveren.

  Martijn Veerman is werkzaam als specialist circulaire gevels voor Alkondor Hengelo, een gevelbouwbedrijf.

  Als specialist circulaire gevels houdt Martijn zich bezig met de ontwikkeling van concepten, diensten, producten en business die te maken hebben met verduurzaming en de circulaire economie. Inmiddels is hij zo'n twee en een half jaar actief in deze functie met daarvoor 5 en een half jaar bij de gevel brancheorganisatie waar hij onderzoek initieerde voor- en met de gevelbouwbedrijven. Een van de belangrijke ontwikkelingen voor Alkondor is het concept Inside Out wat een antwoord biedt op de vraag om snel, eenvoudig en kosten efficiënt hoogbouwflats energieneutraal te maken, of zelfs energieleverend. De oplossing ligt met name in de ontwikkeling van integrale gevel bouwdelen (gevels en installaties in één). Alkondor is verantwoordelijk voor de engineering, productie, montage en onderhoud van de geveldelen.