Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Kennisprogramma

GRATIS toegang
voor professionals:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Best practices in Flatrenovaties

  • Door:
    Princessenflat door Jurgen Reichard, A3 Architecten | René van der Bijl, Smits Vastgoed ; Flatmettoekomst door Lars Zwart, CRKL Architecten en John Bouwman, Nieman Raadgevende Ingenieurs en Aart Verkaik, Vios Bouw ; Inside-Out door Paul Das en Joris van den Heiligenberg, Inside-Out; Fense Berkhof, Woonstad Rotterdam
  • Datum:
    donderdag 19 mei 2022
  • Tijd:
    12:30 - 14:00
  • Locatie:
    Renovatie Arena

  • Introductie:

    Een groot deel van flatgebouwen in Nederland zijn eigendom van woningcorporaties en vormen een belangrijk aanbod van goede betaalbaar huurwoningen. De renovatie van flats wordt gezien als moeilijk en wellicht klopt dat ook wel. Vele gezinnen met verschillende achtergronden wonen met elkaar in één gebouw en de renovatie wordt logischerwijs vaak in bewoonde staat uitgevoerd. Ook kampen veel van de flats vaak met een imagoprobleem. Ze worden gezien als te grootschalige, sombere gebouwen met veel beheers en veiligheidsproblemen. Uiteraard spelen ook de huidige klimaatdoelstellingen een hele belangrijke rol. Al deze aandachtspunten vragen bij een renovatie om een integrale aanpak. Hoe zorgen we ervoor een renovatie bijdraagt aan een toekomstbestendige woning en woonomgeving. 

    In het seminar Best Practices in flatrenovatie zullen drie consortia hun gerealiseerde renovatieprojecten presenteren en proberen inzicht te geven in:

    • Welke maatregelen zijn er genomen?
    • Waarom is het project een succes geworden?
    • Welke lessen zijn er geleerd? En is deze best practice een blauwdruk?
    • Hoe kijkt de opdrachtgever/woningcorporatie naar deze best practices?

    Doelgroep:

    architect, WOCO, aannemers 

    Programma: 

    • Moderator en inleider: Jurgen Reichard, A3 architecten
    • Best Practice 'Flatmettoekomst; door: Lars Zwart, CRKL Architecten, John Bouwman, Nieman Raadgevende Ingenieurs en Aart Verkaik, Vios Bouw
    • Best Practice 'Princessenflat', door: Jurgen Reichard, architect/projectleider, A3 Architecten & René van der Bijl, operationeel directeur, Smits Vastgroep
    • Best Practice 'Inside Out': door: Paul Das en Joris van den Heiligenberg, Inside Out
    • Een vergelijk van deze best practices via een vraaggesprek tussen de verschillende consortia. Vanuit het blikveld van de woningcorporatie sluit Fense Berkhof, Woonstad Rotterdam aan.
  • Sprekers/Partners

     

    Flatmettoekomst

    Het Project Flatmettoekomst is gerealiseerd door Nieuw Utrechts Peil, de samenwerking tussen de bouwer VIOS Bouwgroep, adviseur Nieman Raadgevend Ingenieurs en ONB architecten en adviseurs. Zij zijn verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van de Flatmettoekomst in Utrecht. Dit is een nulopdemeter renovatie van naoorlogse systeemflats in de Utrechtse wijk Overvecht.

    Princessenflat

    Een hoognodige versteviging van balkons en galerijen was in eerste instantie vanuit opdrachtgever Woonstad het belangrijkste deel van de uitvraag. Met het uiteindelijke integrale ontwerp worden de drie seniorenflats in Rotterdam geheel aan binnen- en buitenzijde toekomstbestendig gemaakt. Balkons- en galerijversteviging worden ingezet als verbreding/vergroting en zorgen voor een krachtige nieuwe uitstraling van de flats. Door een slimme herverdeling van de bergingen kunnen er per flat nu twee miva-woningen + een transparante servicegang in de gebouwplint worden toegevoegd. De begane grond die eerst van niemand was, wordt hiermee geactiveerd en vergroot de sociale veiligheid naar de omgeving. Het isoleren van een groot deel van de buitenschil en gasloos maken / aansluiten op het warmtenet voor warm water en verwarming zorgt voor een energiesprong van Label F naar Label A.            

    Renovatiesysteem Inside Out : op weg naar energieleverende hoogbouwflats

    Het project Inside Out ontwikkelt en test een modulair renovatiesysteem om hoogbouwflats energieleverend te maken. Het Inside Out-consortium integreert installaties in multifunctionele bouwdelen aan de buitenkant van de woning. Het dak wordt niet alleen ingezet voor energie opwekking maar ook voor warmte-distributie. Door een eigen ontwikkelde klimaatcontainer te koppelen aan de geprefabriceerde gevelbouwdelen worden de woningen voorzien van warmte, ventilatie en wekken de gevels energie op. De bewoner staat centraal in ons concept. Door decentrale ventilatie systemen en geprefabriceerde bouwdelen is er weinig werk binnen de woningen. Hierdoor kunnen de werkzaamheden uitgevoerd worden in bewoonde staat. Op deze manier wil het project een bijdrage leveren aan de seriematige renovatie van 250.000 hoogbouwflats. Het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad is een uitdaging, zeker bij hoogbouwflats met alle woningen onder één dak en beperkte ruimte voor energieopwekking.

    Een vergelijk van deze best

    practices vanuit het blikveld van de woningcorporatie;

    Een heel groot deel van de flats in Nederland (en die we renoveren) zijn eigendom van coöperaties. Een belangrijke opgave is uiteraard het leveren van goed betaalbare sociale woningen. Bij NOM woningen is vooral ook het gedrag en gebruik van de woning doorslaggevend om 'succesvol' te zijn. We bekijken en vergelijken samen met Fense Berkhof en de consortia dus vanuit de driehoek opdrachtgever / adviseur / bouwer deze Best Practices!