Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

GRATIS toegang
voor professionals:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Van Wijnen: 601 woningen uit transformatie

Martin de Jong, vestigingsdirecteur Van Wijnen Dordrecht, in Schiedam waar het bedrijf meerdere projecten uitvoert.

Bouwbedrijf Van Wijnen leverde vorig jaar 601 nieuwe woningen op uit transformaties van bestaand vastgoed. Dat waren 346 sociale huurwoningen, 249 vrije sector huurwoningen en 6 koopwoningen. Het bedrijf won daarmee de Re-Use Award van PropertyNL.

Borghese/COD eindigde op de tweede plaats met 434 transformatiewoningen en Koopmans Bouwgroep werd derde. Deze twee partijen hadden hun score echter uitsluitend te danken aan één groot project. Van Wijnen daarentegen heeft meerdere transformaties uitgevoerd en doet dat ook al vele jaren.

Ervaring opgebouwd

Martin de Jong, vestigingsdirecteur Van Wijnen Dordrecht: “Het eerste grote project was Diemen Campus. Ons eerste project in 2015 vanuit Dordrecht was het Douanegebouw in Rotterdam, met meer dan 13.000 m2 waar we 143 woningen realiseerden. Met Accresco vastgoed en architectenbureau Rutten van der Weijden hebben we naar de mogelijkheden, de voorwaarden en kosten van transformatie naar woningen gekeken. Dat hebben we in bouwteam opgepakt. Ook hebben we een optopping van 12 woningen toegevoegd.”

Anders dan nieuwbouw

Van daaruit is transformatie gegroeid bij Van Wijnen. “Als je een aantal projecten succesvol gedaan hebt word je een specialist.” En dat is volgens De Jong ook wel nodig, want het is duidelijk anders dan nieuwbouw. “Nieuwbouw is voorspelbaar. Transformatie is anders. Dan kom je in een gebouw dat soms lang leeg staat en dan moet je kansen zien. Vaak is het wel een plek met karakter, bijvoorbeeld met kunstwerken er in of historische delen of mooie details. Dan wordt het bijna restaureren. Zo’n gebouw wordt een fijne plek om te wonen. Onze mensen van de afdelingen renovatie en transformatie vinden het leuk om dit te doen.”

Creativiteit

“Elk project is verschillend, maar het gaat wel om een manier van denken en creativiteit. Het is een puzzel die je met elkaar maakt, waarbij je kijkt naar bijvoorbeeld installaties, constructies, geluid, brandveiligheid en andere regelgeving. Daar hebben we ook de juiste partners voor, bijvoorbeeld om te bedenken wat het slimste installatieconcept is voor het betreffende gebouw. Die puzzel moet uiteindelijk kloppen. Maar hoe vaker je die hebt gelegd, hoe sneller het gaat.”

“Je kijkt ook goed naar de doelgroep van de woningen. Past die in het gebouw? Je moet de rol van de architect daarbij niet onderschatten. Die moet kunnen denken in een bestaand pand en bestaande structuren en welke doelgroep daarin past. Je moet je laten leiden door het gebouw.”

Steeds aantrekkelijker

Niet alle getransformeerde gebouwen liggen meer in het centrum van de stad. “Ze liggen daar ook tegen aan. Mits de voorzieningen en de ontsluiting er maar zijn.”

De Jong verwacht dat Van Wijnen ook in de toekomst nog vele gebouwen zal transformeren tot woningen, met name in de stedelijke gebieden. “Het gebouw is er al; hoe mooi is het om dat te behouden? Bovendien is er een enorme behoefte aan nieuwe woningen. Transformeren kan ook vrij snel, nadat de procedures afgerond zijn. En het scoort heel hoog op de ladder van circulariteit.”

Van Wijnen is dan ook ‘supertrots’ op het winnen van de Re-Use Award. “Het is een bevestiging van wat we doen, maar het helpt wel om dat op de kaart te zetten.”

Ga terug