Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

GRATIS toegang
voor professionals:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

TNO koppelt energietransitie en circulariteit


Duurzaam renoveren gaat niet alleen over energie maar ook over circulariteit. Die twee thema’s wil TNO meer met elkaar verbinden.

Circulair bouwen en energietransitie zijn in de bouw op dit moment te veel gescheiden. Ze staan zelfs op gespannen voet met elkaar. “Vanuit de energietransitie is meer materiaal nodig voor bijvoorbeeld dubbel en triple glas en thermische isolatie, maar ook voor warmtepompen en PV-panelen. Vanuit circulariteit ligt er een kans om bij te dragen aan de energietransitie; materialen vertegenwoordigen immers ook energie. Vanuit circulariteit kijk je naar het effectief inzetten van materialen en daarmee minder gebruik van prima grondstoffen”, constateert Peter Kuindersma van TNO.

Andere focus

TNO is als onderzoeksinstituut zowel betrokken bij projecten over circulariteit als over energietransitie. “Maar wil je je doelstellingen halen dan zul je ze aan elkaar moeten verbinden.” Dat gebeurt nu nog veel te weinig. Circulariteit dreigt onder te sneeuwen onder andere actuele thema’s als energietransitie, asbest, PFAS en stikstof. Corporaties zijn daarbij vooral gefocust op hun doelstelling om hun woningbezit energiezuiniger en uiteindelijk energieneutraal te maken.

Voor circulariteit is hergebruik van vrijkomende materialen en grondstoffen overigens niet de enige oplossing. “Er is tot 2050 aanzienlijk meer behoefte aan materialen dan dat er uit sloop vrij komt. Dat betekent dat we dus ook op zoek moeten naar het effectief inzetten van nieuwe bouwmaterialen door slim te ontwerpen en bijvoorbeeld meer in biobased materialen zoals hout moeten bouwen.”

TNO is een van de kennispartners van RENOVATIE 2020 en zal in het kennisprogramma van de beurs ingaan op de thema’s duurzaam renoveren en circulariteit.

Ga terug