Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

GRATIS toegang
voor professionals:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

‘RE-DO: verticaal en circulair renoveren’

In gesprek met experts Alma Krug en Guido Beijer van JAJO


RE-DO is het nieuwe renovatieconcept waarmee JAJO-ondernemingen OnderhoudPlus en Revolve Concepts de markt opgaan. Er ligt inmiddels een kant en klaar plan voor verduurzaming van 12 woningen van de Alliantie in Bussum. Inzet is beperking van overlast door een korte bouwtijd en 60% besparing op CO2-uitstoot ten opzichte van traditioneel renoveren middels biobased materialen, hergebruik van materialen en een doordacht energieconcept.

Voor het renovatieproject in Bussum is de omgevingsvergunning inmiddels aangevraagd. Met onder meer een uitgebreide bewonersbrochure wordt nu draagvlak gecreëerd onder de bewoners, om ook van die zijde groen licht te krijgen. Dan kan OnderhoudPlus na de bouwvak met de daadwerkelijke uitvoering aan de slag. Die moet snel gaan, want de bouwtijd is drie tot maximaal vijf dagen per woning.

“We kiezen voor verticaal renoveren”, vertellen manager Alma Krug van Revolve Concepts en directeur Guido Beijer van OnderhoudPlus. Dat betekent een aanpak per woning, en dus niet horizontaal over het hele blok. Beijer: “Normaal wordt een heel blok in de steigers gezet en zitten bewoners daartussen te koekeloeren. Dan wordt bijvoorbeeld in één keer de hele gevel en daarna de hele kap vervangen. Wij kiezen voor renovatie per woning. Daarmee is de tijd dat de woning in de steigers staat veel korter. Het is een lean proces, waarin alles goed op elkaar afgestemd is met just in time delivery. Daarbij is het lerend vermogen gelijk vanaf de eerste woning aanwezig.”

Vernieuwing dak

“Ook het dak vernieuwen we per woning. Het dakbeschot gaat er af; de gordingen blijven wel zitten. Er komt een nieuwe prefab kap op met Isovlas-isolatie. Aan de ene kant komt een groen dak, in combinatie met PV. Aan de andere kant gaan we de bestaande pannen hergebruiken. Ook worden de schoorstenen verwijderd. We konden daarvoor het bestaande dak niet hergebruiken.”

“We zijn een beetje burgerlijk ongehoorzaam in onze aanpak. We doen het graag beter en slimmer, in plaats van ‘zo doen we het altijd’. Dat past ook bij de kernwaarde ‘lef’ van JAJO. Je moet het gewoon gaan doen. Overigens is verticaal renoveren wel al proven concept voor ons”, zegt Beijer.

Circulariteit

Bijzonder voor de bedrijven is wel de circulaire aanpak met zoveel mogelijk biobased materialen. Krug: “Dan moet je eerst benoemen wat je onder circulariteit verstaat. Voor ons is dat zo veel mogelijk hergebruik, zoals de dakpannen. We kijken ook naar de R-ladder. Zo hadden we in eerste instantie de gevel willen vernieuwen, maar bleken de kozijnen nog goed. Dan kijk je ook naar Total Cost of Ownership. Nu wordt alleen het glas vernieuwd. Daarnaast zit circulariteit ook in de keuze voor biobased materialen. We hebben over elk aspect nagedacht en daarin keuzes gemaakt. Zo gebruiken we dus Isovlas in de kap en ook als isolatie van de houten begane grondvloer. De spouw isoleren we na met Biofoam parels, nadat we eerst de oude na-isolatie er uit zuigen. In de kopgevels vullen we de spouw met kurkkorrels. Dat is een innovatief materiaal, dat we door TNO laten testen en monitoren. We gebruiken circulaire PV-panelen van Solarge. Dat zijn lichtgewicht panelen van gerecycled kunststof, geproduceerd in Nederland.”

“De keuze voor biobased materialen en innovatieve zonnepanelen maken het allemaal net een fractie duurder. Maar dat is slechts 9 % en dat is acceptabel voor onze opdrachtgever. Wel liepen we er tegen aan dat elke woning verschillend is qua bouwtechnische staat. Er bleken behoorlijk wat extra werkzaamheden nodig, die buiten ons concept vallen. Denk bijvoorbeeld aan het herstellen van voegwerk. Dat wordt nu uit het onderhoudsbudget betaald. Maar dat zou je ook hebben bij een reguliere verduurzaming”, zegt Krug.

Zoektocht naar biobased

Waar een uitdaging lag, was het vinden van de juiste biobased materialen. Beijer: “We hebben er leveranciers bij betrokken om het concept te optimaliseren. We begonnen met dedicated leveranciers, maar soms moesten we toch op zoek naar andere partijen om de juiste producten te vinden. Er is best veel aanbod in biobased materialen, maar de vraag blijft nog achter. Daardoor zijn de certificeringen er niet altijd. Dat vraagt dus ook iets van de opdrachtgever. We blijven hierin verder ontwikkelen.”

Energieconcept

Relatief nieuw is ook het energieconcept. Gekozen is voor de WarmtePompKelder van DWPK. Krug: “Voor de twaalf woningen boren we vier bronnen van meer dan 100 meter diep waarmee we een soort mini-warmtenetje aanleggen. Door te werken met bodemwarmte kunnen we een hoge temperatuur warmte leveren en kan het bestaande afgiftesysteem in de woning worden hergebruikt. Daarbij krijgen bewoners dus geen units op zolder en kan onderhoud van buitenaf gedaan worden. Bijkomend voordeel is dat de bron een heel lange levensduur heeft, van meer dan 100 jaar. Dus ook als je de woningen na 50 jaar zou vervangen, kan de bron gewoon worden hergebruikt.”

Revolve Concepts en OnderhoudPlus merken dat deze pilot in Bussum grote belangstelling heeft van andere corporaties. Krug: “Wat we nu doen is de platinum variant. We gaan ook goud, zilver en brons varianten ontwikkelen, zodat corporaties zelf hun keuzes kunnen gaan maken.” Beijer: “RE-DO is een combinatie van circulariteit en snelheid. Dat is het totaalplaatje dat je krijgt als je met JAJO aan de slag gaat. Met als toevoeging dat je ook nog de leukste mensen van Nederland over de vloer krijgt, die heel hoog scoren op klanttevredenheid.”

Ga terug