Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

GRATIS toegang
voor professionals:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Na-isolatie met Aerogel basis voor gasloos


Een gasloze woning is vaak voorzien van een warmtepomp en een laagtemperatuur-verwarmingssysteem. Om dat goed te laten functioneren is een thermische schil nodig met een goede isolatiewaarde, conform de trias energetica. Traditionele na-isolatie van een spouw van veelal 60 mm is daarvoor niet voldoende. Het innovatieve Airofill Wall Insulation presteert veel hoger en vormt wel een goede basis voor een gasloze woning.

Aerofill Wall is een innovatie van Takkenkamp Groep. Dit familiebedrijf uit Zelhem opereert landelijk vanuit negen vestigingen, met circa 450 werknemers. Van oorsprong doet Takkenkamp gevelonderhoud, maar een aantal jaren geleden is daar de verduurzaming – na-isolatie – van de gevel bij gekomen, evenals alle vormen van isolatie van kruipruimte en binnenzijde dak. Inmiddels is Takkenkamp een grote speler op die markt, zowel voor particulieren als voor corporaties en andere zakelijke opdrachtgevers.

Het bedrijf constateerde circa vijf jaar geleden dat er weinig vernieuwing was op de markt van na-isolatie. Er was geen enkel aanbod tussen de standaard na-isolatie voor label B en de complete schilvernieuwing voor Nul op de Meter renovaties. Terwijl de vraag er wel is. Nul op de Meter renovaties zijn ingrijpend en duur, waardoor het voor corporaties niet haalbaar is om hun hele woningbezit op deze manier onderhanden te nemen. Ook wordt duurzaamheid in materialen en circulariteit een steeds belangrijker thema, wat er voor pleit om het bestaande te behouden en zo min mogelijk nieuw materiaal toe te voegen, zegt Marcel van Haren, adviseur klant en markt bij Takkenkamp Groep.

Uit de ruimtevaart

Voor Takkenkamp Groep was dit reden om op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden. Die vond het bedrijf in Aerogel. Dit is een isolatiemateriaal dat oorspronkelijk werd uitgevonden voor de ruimtevaart. Het is niet gebaseerd op stilstaande lucht, zoals alle andere isolatiematerialen, maar op stilstaande moleculen. Daarmee zijn veel lagere lambda-waardes mogelijk, en dus hogere isolatiewaardes bij een geringe dikte.

In eerste instantie wist Takkenkamp een isolatiewaarde te realiseren van 0,28, maar inmiddels heeft het ontwikkelde product Airofill Wall een lambda-waarde van 0,20 W/mK. Na-isolatie van een spouw van 60 mm levert daarmee een Rc-waarde op van 2,70 m2K/W, berekend volgens NTA8800 (inclusief 2 spouwankers per m2 etc.). En daarmee voldoet de spouw aan de streefwaarden voor gasloze woningen.

Takkenkamp trekt als isolatiespecialist op met andere partijen om opdrachtgevers zoals corporaties een compleet concept voor een gasloze woning te bieden. Het bedrijf is onder meer onderdeel van een consortium met BAM Wonen Renovatie Concepten. “Wij zijn geen concurrent van deze bedrijven maar co-maker en partner vanuit onze specialistische rol”, zegt Van Haren.

Eigen productielocatie

Inmiddels is Takkenkamp na een fase van engineering en productontwikkeling volop bezig met de uitrol van Airofill Wall. Het is overtuigd van de marktkansen van het materiaal en gaat zelf een productielocatie realiseren in Zelhem. Die moet er ook aan bijdragen dat de kostprijs en verkoopprijs nog verder omlaag gaat. Vergeleken met een schilvernieuwing is Airofill Wall goedkoop, maar het is wel duurder dan de traditionele na-isolatiematerialen.

De ontwikkeling van Airofill Wall was een behoorlijk uitdagend proces. Aerogell is in basis een poeder met een heel laag gewicht. Het moest vloeibaar worden en voldoende massa krijgen om een spouw volledig te vullen tot in alle kieren en naden. Daarbij moest het te verwerken zijn met de gebruikelijke applicatie-apparatuur, om desinvesteringen te voorkomen. En ook voor verwerkers moest het niet te veel afwijken van het gangbare proces. Al die stappen zijn inmiddels gezet, waardoor het product nu uitgerold kan worden.

Grote markt

De markt is groot, ziet Takkenkamp. De meeste woningen van vóór 1975 zijn geschikt. Mocht er al na-isolatie in de spouw zijn aangebracht, dan kan dat in geval van bijvoorbeeld EPS-parels of vlokken minerale wol eventueel vrij gemakkelijk weer worden verwijderd. Daarbij kijkt Takkenkamp samen met de partners per geval naar nut en noodzaak. Woningen van na 1975 zijn gebouwd met isolatie in de spouw, maar hebben aanvullend nog wel ruimte voor na-isolatie, om zo ook te voldoen aan de vereiste isolatiewaarde voor een gasloze woning.

Vloeren op zand

Overigens is Takkenkamp niet alleen bezig met Airofill Wall, maar ook met de ontwikkeling van methodes om betonvloeren op zand na te isoleren. Het heeft een methode ontwikkeld om de isolatie achteraf alsnog aan te brengen. Daarbij wordt gewerkt met sleuven onder de vloer. Deze worden van buitenaf aangebracht. Verwijderen van de betonvloer is dus niet nodig. Dat werkt prima voor vloeren zonder leidingen er onder. Voor de beuk met de keuken en de meterkast onderzoekt Takkenkamp momenteel een aangepaste werkwijze.

Takkenkamp is exposant op de beurs RENOVATIE 2022.

Ga terug