Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

DNB terug naar vernieuwd kantoor

Project

Foto: © De Nederlandsche Bank

Medewerkers van De Nederlandsche Bank zijn begin 6 januari teruggekeerd in het volledig vernieuwde kantoor aan het Frederiksplein in Amsterdam. Na een bijna vijf jaar durende renovatie is het gebouw weer klaar voor de toekomst, duurzaam en open voor iedereen.

Het karakteristieke gebouw aan het Frederiksplein was vijf jaar geleden technisch op en voldeed niet meer aan de duurzaamheidseisen. Het was functioneel zwaar verouderd en zonder technisch noodzakelijke maatregelen konden de continuïteit van het gebouw en de veiligheid van medewerkers en bezoekers op termijn niet worden gegarandeerd. Grotere veiligheidsrisico’s maakten dat goud en geld werden verplaatst naar Zeist.

Met respect voor het oorspronkelijke ontwerp van architect Marius Duintjer is het gebouw van DNB naar ontwerp van architectenbureau Mecanoo gerenoveerd en nu weer onderdeel van de stad. Het heeft zijn openheid en transparantie terug waardoor de verbinding met de omgeving en maatschappij is versterkt. Met dit kantoor is DNB helemaal klaar voor de uitdagingen van nu en de toekomst.

De totale oppervlakte van 67.000 m2 van het gebouw is weer de thuisbasis van de ruim 2.300 werknemers in Amsterdam. Daarnaast is er in het pand een ontmoetingsplaats en kennisplatform gecreëerd voor zowel de financiële sector als het grote publiek. De verplaatsing van het bankbiljettenbedrijf en de ruim 200 ton goud naar het Cashcentrum in Zeist, maakte het mogelijk de begane grond en de kelder van het gebouw open te stellen voor bezoekers. Dit publieke deel (4.800 m2) in en rond de voormalige goudkluis noemt DNB De Nieuwe Schatkamer, een ruimte waar iedereen vanaf maart 2025 kan binnenlopen. Bezoekers kunnen er leren over de kernactiviteiten van DNB via tentoonstellingen, interactieve games, seminars en debatten en kunnen er de bijzondere kunst- en geldcollectie bekijken.

DNB-president Klaas Knot over het belang van openheid: ‘Als DNB staan wij midden in de samenleving en daarom is het ook belangrijk dat wij open en toegankelijk zijn. Openheid helpt ons in de effectiviteit van ons werk.”

Milieu-impact

DNB ziet duurzame investeringen als een maatschappelijke plicht. Met de keuze voor renovatie in plaats van nieuwbouw is 70.000 ton aan bouwmaterialen bespaard. De milieu-impact is hierdoor 50% lager dan bij een volledig nieuw gebouw. Het nieuwe kantoor is klimaatvriendelijk in bouw en gebruik en gerenoveerd volgens de BREEAM Outstanding-duurzaamheidsnorm. Alle duurzaamheidsinterventies aan het kantoor op het Frederiksplein en de verhuizing van het goud en de bankbiljetten zorgen er tezamen voor dat in het vernieuwde kantoor sprake is van 80% minder energieverbruik en CO2-uitstoot dan vóór de renovatie. De energie die nodig is, wordt zoveel mogelijk uit duurzame bronnen gehaald. Er is een warmte-koudeopslag en overal waar mogelijk liggen zonnepanelen en sedumdaken. Het gebouw draagt op deze manier bij aan een klimaatneutrale stad.

Voor de aanleg van de kade is beton gebruikt dat vrijkwam tijdens de renovatie. Dit is met CO2 geïnjecteerd waardoor CO2-neutraal beton ontstaat. Een ander deel van het beton is hergebruikt voor 80 sociale woningen in Amsterdam. De keien die rondom het gebouw lagen, komen terug als klim-en klauterobjecten in een sportpark aan de oostkant van Amsterdam. Kantoormeubelen zijn hergebruikt, het regenwater wordt opgevangen en het hout van oude en zieke populieren uit Amsterdam is verwerkt tot plafondlamellen.

Groene tuinen

Waar je je ook bevindt in het gebouw, je kijkt uit op groen. Op de plek waar voorheen de ronde toren stond, wordt een groene, publiek toegankelijke stadstuin aangelegd. Aan de oostzijde is op de eerste verdieping een binnentuin toegevoegd waar medewerkers en gasten tijdens kantooruren kunnen wandelen, overleggen en lunchen. Tevens komt er een groente- en kruidentuin voor eigen gebruik. Op het dak van de derde verdieping aan de kant van Frederiksplein is een daktuin gerealiseerd. Bij de aanleg van de vele groenvoorzieningen in en rond het gebouw is onderzocht welke mix van inheemse en niet-inheemse plantensoorten de hoogst haalbare biodiversiteit oplevert. De kade aan de zonnige zuidzijde van het gebouw is verlaagd tot het niveau van de Singelgracht. Deze is voor iedereen toegankelijk.

Het ontwerp en de indeling van het kantoor zijn erop gericht om samenwerking en sociale cohesie te bevorderen. De kwaliteit van de werkomgeving en de aandacht voor het welbevinden van medewerkers komt tot uitdrukking in de WELL Platinum-certificering. Dit wordt ondersteund door een diversiteit aan werkplekken en een groot aanbod van groen en kunst op de werkvloer. De speciale beglazing biedt medewerkers de mogelijkheid om ook op hogere etages zelf ramen te openen.

De indeling van het kantoor kan eenvoudig worden aangepast als de omstandigheden vragen om een wijziging van de organisatie of een andere manier van werken.

Oorspronkelijke karakter

Het oorspronkelijke ontwerp van Marius Duintjer uit 1968 was destijds baanbrekend vanwege de minimalistische lijnen, het ingetogen materiaalgebruik en de transparantie. In de loop der jaren is het gebouw aangepast op manieren die het oorspronkelijke karakter hebben aangetast, zoals tussenvloeren, beveiligingsmaatregelen en de toevoeging van een ronde toren in 1991. Architect Francine Houben van Mecanoo heeft het gebouw zijn oorspronkelijke, krachtige uitstraling teruggegeven. De begane grond bestaat volledig uit glazen gevels, de dubbele verdiepingshoogte van de oude Kashal is hersteld en de originele gevelcompositie met de herkenbare bruine tegels is behouden gebleven. De later toegevoegde toren is verwijderd, waardoor de vrije zichtlijn tussen de Utrechtsestraat en de Pijp is hersteld. Mecanoo heeft zich tevens laten inspireren door de twee originele spiraaltrappen van Duintjer die behouden zijn gebleven. In het hart van het gebouw is op twee plekken een moderne variant ervan toegevoegd.

In De Nieuwe Schatkamer zijn alle zes originele kluisdeuren bewaard gebleven en te bezichtigen door iedereen. De gietijzeren boog uit het Paleis voor Volksvlijt is behouden en heeft een plek gekregen in de entree van de parkeergarage.

Ga terug