Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Circulair Kerloc met biobased materialen

Exposant in de spotlight: Martens keramiek

Kerloc in een project in Geertruidenberg. (Foto: Martens keramiek)

Voor de circulaire gevelbekleding Kerloc heeft Martens keramiek een compleet nieuw en uniek materiaal ontwikkeld. Kerloc is ‘technisch keramiek’ op basis van biobased grondstoffen die verharden zonder dat er verhitting voor nodig is. Zonder kleurcoating gaat het materiaal zelfs natuurlijk vergrijzen. Het plaatmateriaal heeft daarbij wel een brandklasse A1 (onbrandbaar).

Martens keramiek brengt Kerloc onder de aandacht op de vakbeurs Renovatie & Transformatie. Juist de renovatiemarkt is belangrijk, vindt Alexander Hooijmaaijers van Martens keramiek. “Woningcorporaties zijn volop bezig om hun bezit beter te isoleren en te verduurzamen. Wij willen ze graag vertellen dat ze dan ook twee vliegen in één klap kunnen slaan door voor Kerloc te kiezen in plaats van een traditionele gevelbeplating. Kerloc heeft een betere milieufootprint doordat het circulair en biobased is en we geven ook nog een retourgarantie. Mocht de corporatie na bijvoorbeeld 35 jaar besluiten dat ze een gevel willen upgraden, dan kan het materiaal terug naar ons. We kunnen het dan binnen het eigen productieproces weer volledig hergebruiken voor de productie van nieuwe Kerloc-panelen.”

Resthout

Een belangrijk bestanddeel van Kerloc is houtvezels. “Dat is dus biobased, maar we gaan daarin nog een stapje verder dan de meeste biobased materialen. We gebruiken er namelijk geen productiehout voor, maar vezels uit Nederlands populierenhout, dat een afvalstroom is. We noemen het dan ook liever ‘biowaste’.”

Aan die houtvezels worden natuurlijke mineralen toegevoegd. Daarbij ontstaat een exotherme reactie wat een verhardingsproces in gang zet en waardoor er geen oven nodig is. Het keramische materiaal dat zo ontstaat, is iets minder hard dan reguliere keramische steen.

Martens keramiek heeft Kerloc in twee varianten: Original, die wordt afgewerkt met een kleurcoating, en Natural waarbij het paneel natuurlijk gaat vergrijzen. De beplating kan vanaf de voorzijde worden geschroefd of aan de achterzijde blind worden verankerd. Het product vraagt eenzelfde ventilerende achterconstructie als andere plaatmaterialen. Dat kan op aluminium of op houten regels.

Onbrandbaar

“Voordeel is dat Kerloc onbrandbaar is. We hebben heel recent ook testen gedaan voor modulebouwers. Als ze Kerloc gebruiken als gevelbekleding, is er in de spouw geen extra brandwerende beplating nodig. Die kunnen ze vervangen door een OSB-plaat, die zorgt voor de benodigde stijfheid van de constructie. Daarmee gaan de kosten omlaag én gaat de milieufootprint omlaag.”

“Kerloc is een nieuw materiaal. Dat onbekend onbemind maakt, merken we wel een beetje. Architecten zijn enthousiast. Als die het in het bestek opnemen, komen we bij de aannemer aan tafel. Die heeft toch vaker een wat conservatiever houding en gebruikt liever traditionele materialen. Maar we gaan graag in gesprek en onze projectbegeleider ondersteunt aannemers bij de uitvoering.”

Hooijmaaijers constateert een groeiende belangstelling. “Er worden veel samples aangevraagd, maar wij willen daar wel altijd graag ons verhaal bij vertellen.” Dat is vooral nodig omdat Kerloc een geheel nieuw materiaal is. “Eigenlijk is het een nieuwe grondstof, met unieke eigenschappen. We zijn de enige in de wereld die dit produceren. We maken er nu gevelbeplating van, maar wellicht kunnen we er ook andere producten mee maken.”

Ga terug