Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

GRATIS toegang
voor professionals:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Best Practice: flatrenovatie Inside Out


Consortium Inside Out heeft in Utrecht een tienlaagse flat van woningcorporatie Bo-Ex energieleverend gemaakt. De naam van het consortium is niet voor niets gekozen: alle techniek is zo veel mogelijk naar buiten geplaatst en in de nieuwe gevelelementen geïntegreerd. Daarmee zijn de ingrepen in de woningen zelf zo veel mogelijk geminimaliseerd.

In het kennisprogramma van de beurs RENOVATIE zullen Paul Das van Bos Installatiewerken en Martijn Veerman van gevelbouwer Alkondor namens het consortium uitleggen waarom Inside Out tot de best practices van flatrenovatie behoort.

Beperking overlast

Sterke punten van de gekozen oplossing zijn in ieder geval de beperking van werkzaamheden ín de appartementen en daarmee de beperking van overlast voor de bewoners. Ook maakt de integratie van techniek en gevel een grote mate van prefabricage mogelijk. Dat moet leiden tot industrialisatie en tot kostenefficiëntie, zo geeft Paul Das van Bos Installatiewerken aan.

Verder is het systeem modulair en toepasbaar voor een groot aantal verschillende types flats. De modulaire opbouw biedt voldoende mogelijkheden voor aanpassingen en voor architectonische ontwerpvrijheid.

Energieleverend

Sterk punt is uiteraard ook dat het met dit systeem is gelukt om een tienlaagse flat om te vormen tot Nul op de Meter en zelfs energieleverend te maken.

Energieleverend zijn de flats door de beperking van het energieverbruik, maar ook door de grote hoeveelheid energie die wordt opgewekt. Daarvoor zijn PV-panelen als buitenbekleding geïntegreerd in de gevelelementen. Tevens is gekozen voor een extra opbouwhoogte van 4 meter die benut is als extra geveloppervlak met PV-panelen. Accupakketten zorgen voor een betere verdeling van de beschikbare stroom, bijvoorbeeld voor piekmoment in de vermogensvraag of de opwekking.

Leidingen buitenom

Op het dak bevindt zich ook een ‘klimaatkamer’, waarin luchtwarmtepompen zijn geplaatst voor zowel verwarming als voor warm tapwater. De toevoerleidingen voor verwarming, warm water en elektra zijn in de gevelelementen geïntegreerd. Ook – decentrale – ventilatie-units in de gevelelementen geïntegreerd. Gekozen is voor een vraaggestuurde ventilatie op basis van CO2-meting. De woonkamers zijn voorzien van WTW.

Renoveren in bewoonde staat

Plan was om te renoveren in bewoonde staat, waarbij de bewoners alleen twee keer overdag het huis zouden verlaten tijdens het wisselen van de gevelelementen. Door corona en de hogere leeftijd van de meeste bewoners, is dat niet op die manier uitgevoerd. De bewoners hadden nu de keuze tussen tien dagen verblijf in een logeerwoning of verblijf overdag in een van de zes woonkamerketen achter de flat. Bij die laatste keuze konden ze elke avond terugkeren in hun eigen woning.

Het project is in basis afgerond. In februari zullen nog de PV-panelen op de gevels worden geplaatst, door vertraging in de levering. Verder worden installaties continu gemonitord en vindt finetuning plaats. De verwachting is dat het concept door de gekoppelde uitgebreide monitoring, in samenwerking met de Hogelschool Utrecht en Universiteit Utrecht, steeds beter zal gaan presteren.

‘Best practices in flatrenovatie’ is een thema van het kennisprogramma van de beurs RENOVATIE.

Ga terug