Seminar over energiebesparing door VvE’s

 

Tijdens Renovatie 2019 vindt op donderdag 16 mei het gratis seminar ‘Energiebesparingsmogelijkheden voor VvE’s’ plaats.

Steeds meer huis- of appartementseigenaren nemen maatregelen om energie te besparen. Zij worden zij zich steeds meer bewust van de energiezuinigheid van hun huis of appartement, onder meer door de verplichting om een woning die te koop staat te voorzien van een energielabel en de mogelijke kostenbesparingen te tonen.

Door gemeenten en banken worden financieringen en garanties verstrekt voor het nemen van besparingsmaatregelen en regelmatig kunnen huiseigenaren informatiebijeenkomsten bezoeken om meer informatie te krijgen over de mogelijkheden. Ook onder VvE’s neemt de aandacht voor energiebesparing toe.

Een maatwerkadvies voor een VvE-complex is anders dan dat voor een grondgebonden woning. In een appartementencomplex zijn immers dak, buitenmuren, vloer op de begane grond en meestal ook de kozijnen gemeenschappelijk bezit.

Om de isolatie van een appartement te verbeteren, is een besluit nodig van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Ook zonnepanelen, zonneboilers of buitenunits van warmtepompen kunnen niet zomaar worden geplaatst. Buitenom rookgaskanalen maken voor een pelletkachel mag ook niet zonder toestemming.

Voor het bestuur van de VvE wordt een rapport gemaakt met daarin een overzicht van besparingsmogelijkheden op complexniveau – inclusief investeringen, terugverdientijden, rendementen en subsidies. Voor veel adviseurs een interessante maar complexe aangelegenheid.

Tijdens het seminar ‘Energiebesparingsmogelijkheden voor VvE’s’, op donderdag 16 mei, van 12:30 tot 14:00 uur, wordt bovenstaande vanuit verschillende invalshoeken belicht. De programmaonderdelen:

  • Hoe is de regelgeving? door Constan Custers (RVO)
  • Opname van het advies in het MJOP en omgaan met VvE’s; door Luis Vinagre de Freitas
  • Financiering; door Fiona Hamberg (SVN)
  • Het proces; door Isabelle Sternheim (fedEC)
  • De klant (VvE) aan het woord

Dit seminar is gratis toegankelijk via aanmelding middels voorregistratie. De voorregistratie van Renovatie 2019 start op maandag 4 maart via de website.

Ga terug

Copyright © 54 Events BV