Seminar Prefab bij Renovatie: "Aannemer wordt links en rechts ingehaald door toeleverancier”

“Aannemer wordt links en rechts ingehaald door toeleverancier”

Bij het seminar ‘De versnelling van renovatie door prefab en industrialisatie’ op woensdag 15 mei kwamen drie belangrijke conclusies naar voren.

  • De rol van de aannemer verandert doordat opdrachtgevers direct toeleveranciers inschakelen voor industriële oplossingen voor nieuwbouw en renovatie.
  • Wanneer opdrachtgevers een zekere massa in de renovatieopgave kunnen aanbieden, krijgen ze een ander, aantrekkelijker antwoord uit de markt.
  • De renovatiesector kan de verduurzaming in componenten insteken, waarbij de verduurzaming stap voor stap of geheel geïntegreerd kan, al naar gelang de mogelijkheden van huurders en eigenaren.

(We namen ook een kijkje bij Balco en Velu, exposanten langs de PREFAB Inspiratie Route - ook op de beurs RENOVATIE. Scroll down voor meer informatie!)

Jonathan Reitsma, Programmamanager Industrialisatie Stroomversnelling en Bas Sievers, directeur Wonen en Vastgoed van Wonen Limburg en bestuurslid Netwerk Conceptueel Bouwen, lieten hun licht schijnen over industrialisatie in de renovatiesector ten overstaan van circa 60 toehoorders.

Bas Sievers werd in eerste instantie ‘vervloekt’ toen zijn woningcorporatie rechtstreeks zaken ging doen met toeleveranciers. “We hebben een plan gemaakt om 4.000 woningen in vier jaar tijd te renoveren/verduurzamen. Vanuit deze ‘macht’ als corporatie willen wij innovatie, industrialisatie en met name een rendabele exploitatie na renovatie stimuleren. Daarbij kwamen wij in direct contact met toeleveranciers die bij die massa wilden instappen.”

“Uiteindelijk werken wij met twee consortia van toeleveranciers en één bouwer als ketenpartners bij deze opgave. We richten ons niet op het proces, maar op het product. Het gaat niet om het hoe, maar om het wat. Als ik een auto wil kopen, ga ik ook niet de auto-onderdelen en assemblage bekijken, maar het eindproduct, met garantie. Wat dat betreft heb ik een ‘hekel’ aan vakbeurzen waarbij je allemaal losse producten ziet. Gelukkig zie je ook steeds meer integratie van producten tot elementen.”

Door het bieden van massa heeft hij een ander antwoord uit de markt gekregen. “Met directe inschakeling van de toeleveranciers zijn wij als corporatie goedkoper uit. Daarbij moet de bouwer als ‘systemintegrator’ zijn meerwaarde bewijzen op het vlak van het samenstellen van die componenten. Dan wordt hij ook niet links en rechts ingehaald door toeleveranciers, want dat is het reële gevaar. Dit is de manier die bij Wonen Limburg succesvol werkt. Die macht van de massa zouden ook andere corporaties en opdrachtgevers kunnen benutten.”

Jonathan Reitsma van Stroomversnelling ziet vooral kansen in het ‘denken en doen’ in componenten voor de verduurzaming van het gros van de 7,7 miljoen woningen in Nederland. “Met grofweg vier componenten voor dak, gevel, vloer en installatietechniek kunnen wij die miljoenen woningen gasloos maken. Maar dat kan juist met componenten ook stap voor stap. Je zult bewoners moeten meenemen in die verduurzaming.”

“Wanneer ik bewoners spreek, zijn ze tevreden over hun woning met een rapportcijfer 7. Als je dan doorvraagt hoor je de klachten over tocht in de kamer en schimmel in de badkamer. Dan staan ze open voor renovatie, waarbij de ingrepen zeer impactvol voor hen zijn. Het is niet alleen een huis met een nieuwe jas, het betekent bijvoorbeeld ook anders douchen, anders ventileren, geen kattenluikje, noem maar op. De woning wordt wezenlijk anders.”

Daarom is zowel een stap voor stap aanpak met nieuwe (voorzet)componenten voor dak, gevel en vloer mogelijk, als een meer integrale aanpak als de corporatie, belegger of particulier grondig wil verbouwen. “Op natuurlijke momenten is er ruime voor die integrale aanpak, anders moet het stap voor stap.” Zijn praktische voorstel is om bij de verduurzaming te beginnen met de 1,1 miljoen rijtjeswoningen in de bouwperiode 1945 tot 1975. “Dan praat je over 1,1 miljoen woningen in twee typen, tussenwoning en kopwoning. Dit aantal is ruwweg fiftyfifty verdeeld over huurders en particulieren. Als we over en weer die groepen elkaar kunnen laten versterken bij de aanpak, hebben ze beide profijt van innovatieve oplossingen. Bij die 1,1 miljoen woningen moet het mogelijk zijn om bijvoorbeeld in kleine clusters van toeleverende en bouwende partijen industrieel die verduurzaming op te pakken. En bij de volgende typen woningen kunnen wij daar dan op voortborduren.”

---

Op de beurs RENOVATIE kunnen bezoekers de PREFAB Inspiratie Route lopen. Een twintigtal exposanten toont daarop hun praktische prefab oplossingen voor renovatieprojecten. We namen een kijkje bij Balco en Velu.

BALCO

Informatie: www.balco.nl

Meer plezier van je balkon

Eén van de exposanten op de vakbeurs RENOVATIE is BALCO, een onderneming die prefab balkonoplossingen voor de renovatiesector biedt, waarbij balkon én beglazing van deze buitenruimte zijn geïntegreerd.

Peter Bours, Project Manager van BALCO legt uit: “Een balkon wordt door de weersomstandigheden in Nederland slechts korte tijd in de zomer gebruikt. Door deze ruimte te beglazen, waarbij de ramen naar believen open en dicht kunnen, heeft de bewoner ook in voorjaar en herfst veel profijt van zijn balkon. Niet te vergeten: ook de geluidsoverlast van straat neemt sterk af door de balkonbeglazing. Normaliter heb je meerdere partijen nodig voor zo’n balkonoplossing, vanuit de Zweedse fabrikant BALCO hebben wij nu voor de Nederlandse markt een geïntegreerde oplossing. De balkons kunnen met een stalen frame eenvoudig aan de gevel worden bevestigd. Er zijn bijna altijd goede bevestigingspunten te vinden in fundering en casco. Je hoeft dus geen balkons op te hangen aan de oude vloeren.”

Veel balkons van gebouwen zijn verouderd en kunnen met dit systeem worden vervangen. Ook is het mogelijk bestaande balkons te vergroten. “Het gaat in wezen om een eenvoudig klik- en opbouwsysteem. Voorts zijn voorzieningen als hemelwaterafvoer en ventilatie keurig in het systeem opgenomen. Zo kan de bewoner rustig het bovenlicht van de balkondeur open zetten voor frisse lucht, via de ventilatie van dit systeem dringt die lucht in de woon- en slaapkamer door. Groot pluspunt is verder het minimale onderhoud. Niet alleen zijn de balkons vervaardigd van onderhoudsarm aluminium, tevens wordt door het afsluiten van het balkon ook het onderhoud van de kozijnen verminderd. Belangrijkste plus is en blijft het extra wooncomfort, vrijwel het hele jaar door.

VELU

Informatie: www.velu.nl

Samen de beste totaaloplossing kiezen

Velu is present als exposant op de vakbeurs RENOVATIE. De exposant is onderdeel van de zogeheten PREFAB route. Voor een groothandel in installatietechnische producten misschien op het eerste gezicht wat verwonderlijk, maar dat kunnen Addy van den Bosch en Martijn Kloth uitleggen: “Wij zitten steeds vaker aan tafel bij bouwpartijen omdat wij kunnen meedenken over totaaloplossingen. Het gaat immers niet alleen om dat installatietechnische apparaat, maar ook om alle kanalen en aansluitingen.”

Een goede integratie van de ‘spulletjes’, dat is wat Velu opdrachtgevers en bouwers kan aanbieden. “Wij kunnen bijvoorbeeld een woningcorporatie vijf oplossingen voorleggen, waarbij je samen de beste kunt kiezen. Dan gaat het over de samenhang der dingen op het gebied van optimale luchtkwaliteit, verbeterde energieprestaties en niet te vergeten: beperking van de overlast voor bewoners tijdens de renovatie.”

Een mooi voorbeeld van dit laatste is de ontwikkeling van de zogeheten Renovatiekit. “We hebben een prefab oplossing waarin alle componenten zijn verwerkt: ventilatievoorziening,  regelklep, eventueel een extra afzuigpunt voor de wasemkap en ruimte voor de in de brandscheiding gemonteerde brandklep. Dit alles in een keurig afgewerkte en geschilderde box. Normaliter moest eerst de installateur aan de slag in een renovatiewoning om mechanische ventilatie aan te brengen, dan kwam de timmerman om de box te timmeren en vervolgens moest de schilder aan de slag. Dat kostte veel tijd. Met deze prefab oplossing win je veel tijd bij de renovatie en dat is uiterst prettig voor aannemer, installateur én bewoners.”

Ga terug

Copyright © 54 Events BV