Meer besparen? Adviseer en verleid!

Meer besparen? Adviseer en verleid!

Energiebesparend renoveren vereist twee dingen: een nulpunt en een vergezicht. De beurs Renovatie praat bezoekers daarom bij over energielabels en hoe u met advies en marketing gebouweigenaren tot een labelsprong kan verleiden.

Hoe levert een renovatie minder energiegebruik en lagere kosten op? Het verplichte energielabel voor woningen en utiliteitsgebouwen biedt een essentieel startpunt om panden te verduurzamen. Gebouweigenaren, bouwbedrijven en installateurs leerden vandaag op de Renovatiebeurs bij de Nationale EPA Kwaliteitsdag meer over de kwaliteit van energielabels, de nieuwe manier om energieprestaties van gebouwen te bepalen en hoe adviseurs hun vak blijven ontwikkelen.

Blijf streven naar betere labels

Kantoren, sportcentra, scholen en winkels: utiliteitsgebouwen moeten niet alleen voorzien zijn van een energielabel, maar in het geval van kantoren ook vanaf 2023 minimaal label C dragen. Labelsprongen zijn het best te maken met zo betrouwbaar mogelijke labels en om deze te blijven verbeteren heeft KPMG het kwaliteitssysteem voor EPA-U-labels onder de loep genomen. Senior KPMG-consultant Kira Beekhuis en manager Strategy, Customer & Operations Wesley Willemse deelden donderdag op de Nationale EPA Kwaliteitsdag de bevindingen.

Volgens het KPMG-onderzoek zijn maatregelen genomen om via interne en externe kwaliteitsbewaking de kwaliteit van EPA-U-labels te borgen. Beekhuis vertelde een volle zaal bezoekers echter ook dat het aantal kritieke afwijkingen (als de waarde in het opgegeven label meer dan 8 procent afwijkt) is toegenomen van 8,8 procent in 2013 naar 13,1 procent in 2016. Een enkele reden is hier niet voor, legde Beekhuis uit: zowel interne factoren (onnauwkeurigheden van adviseurs) als veranderend beleid spelen hierin mee.

Nieuwe wet- en regelgeving

Op de Nationale EPA Kwaliteitsdag kregen aannemers, installateurs en andere renovatie-experts ook de laatste stand van zaken rond de veranderende labelsystematiek. Senior adviseur Ed Blankestijn van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) legde uit wat er precies verandert. De nieuwe Nederlands Technische Afspraak (NTA 8800) neemt het stokje over van de NEN 7120 als methode om de energieprestatie van gebouwen vast te stellen. De NTA 8800-methodiek is voor de energieprestatie-eisen van bijna energieneutrale gebouwen (BENG) inmiddels uitgewerkt. Blankestijn liet natuurlijk ook de nieuwe EPBD-richtlijn niet achterwege: “Binnenkort wordt deze gepubliceerd als Europese richtlijn en moet iedere lidstaat binnen 20 maanden, dus per 2020, deze hebben omgezet in nationale regelgeving.”

Verleiden tot verduurzaming

Energielabels laten zien hoe woningen en utiliteitsgebouwen kunnen verduurzamen, maar bewoners en pandeigenaren zetten die stap alleen met goed advies. Bewoners willen wel, maar zijn voorzichtig, weet zelfstandig adviseur Saskia de Jong. Op de vakbeurs Renovatie (ook op vrijdag 25 mei!) deelt ze 8 marketingtips die aannemers, architecten en installateurs helpen om bewoners te overtuigen hun huis energiezuiniger te maken. Ken de klant, is wat De Jong bezoekers direct op het hart drukt: “Vrouwen hebben vaak de broek aan in huis en nemen de beslissingen. Ook over renovaties!”

Wilt u ook weten hoe u klanten kan verleiden tot energiebesparende renovaties? Kom dan morgen (vrijdag 25 mei) nog naar Renovatie!

Ga terug

Copyright © 54 Events BV