Hoe creëer je een optimaal binnenklimaat?

Hoe creëer je een optimaal binnenklimaat?

De bedoeling van verwarming en koeling is niet zozeer het verwarmen of koelen van een gebouw maar het verwarmen van de mensen in het gebouw. Het is daarom belangrijk om te begrijpen hoe het menselijk lichaam warmte uitwisselt met de omgeving.

Thermisch comfort in een gebouw wordt vooral bepaald door luchttemperatuur en stralingstemperatuur waarbij de mens gevoeliger is voor stralingstemperatuur dan voor de luchttemperatuur. Door het algemeen gebruik van luchtverwarming en luchtkoeling zijn we gaan geloven dat ons thermisch welbehagen afhangt van de luchttemperatuur maar dat is onwaar.

Stralingstemperatuur is minstens even belangrijk voor het comfort als de luchttemperatuur. Het is de stralingstemperatuur die maakt dat we het in de zon warmer hebben dan in de schaduw, ook al is de luchttemperatuur hetzelfde. Met stralingswarmte kan ook passief gekoeld worden.

Wanneer voelen we ons behaaglijk?

Optimale verwarming wordt bereikt door een mix van convectie- en stralingswarmte, een combinatie die zowel schoon en zuinig, als gemakkelijk in praktijk te brengen is. Dit kan worden bereikt door grote oppervlakken op hogere temperatuur te brengen. De stralingstemperatuur is de gemiddelde temperatuur van alle oppervlakken in de ruimte en vertegenwoordigt alle infrarode (IR) straling die in de ruimte wordt uitgewisseld. Stralingsverwarming is energie-efficiënter, comfortabeler en gezonder dan luchtverwarming. De huidige verwarmingssystemen zijn bijna allemaal gebaseerd op het verwarmen van de lucht maar luchtverwarming is heel inefficiënte vorm van warmteoverdracht. 

Weten wat de meest efficiënte manier van warmteoverdracht is? Bekijk de download van Eco Concepts.

Kom naar Renovatie 2018 en bezoek Eco Concepts!

Eco Concepts is exposant op Vakbeurs Renovatie. Ook exposant worden? Neem contact op met Rein Bosma (rein@54events.nl).

Ga terug

Copyright © 54 Events BV