De nieuwe Ecodesign-richtlijnen in een notendop

De nieuwe Ecodesign-richtlijnen in een notendop

Naar aanloop van de 2020-doelstellingen - 20% minder CO2-uitstoot, 20% minder energieverbruik en een inzet van 20% duurzame energie op het totale energieverbruik - besliste de Europese Commissie om de Ecodesign-eisen en de labelingsmethodiek per 1 januari 2018 verder aan te scherpen. Deze maatregel preciseert dat ventilatieproducten die vroeger energielabel D - met sensorsturing - of B - met klepsturing - werden toegewezen, ook in de toekomst kunnen vermarkt worden. Doet de unit het niet beter dan label E, met andere woorden, is er geen sensorsturing voorzien? Dan verdwijnt deze en mag er hiermee geen verkoop meer in Europa worden gegeneerd.

Om een gunstig energielabel te bekomen, speelt het toepassen van sensoren of regelkleppen een sleutelrol. Hierbij gaat de verkoop per ventilatie-unit zoals een DucoBox dan steeds gepaard met het toepassen van minstens twee sensoren op basis van CO2- of vochtmetingen, of aanwezigheidsdetectie voor een label B. Dit is ook meteen het hoogst haalbare label bij ventilatieboxen. Dankzij deze nieuwe voorschriften verkrijgt de bewoner dus een dubbel voordeel: winst op energetisch vlak van het toestel en in de portemonnee. 

Elke ventilatiebox moet vanaf 1 januari 2018 verplicht worden voorzien van minstens twee sensoren of minstens twee regelkleppen. Dat betekent bijgevolg dat er bij elke bestelling van ventilatieboxen (DucoBox) dubbel zoveel sensoren of regelkleppen dienen te worden geïnstalleerd.

Bij Duco kiezen ze niet tussen betaalbaar comfort en energiezuinigheid. Beide gaan bij hand in hand. Dat is wat hen betreft geen tegenstrijdigheid, maar een uitdaging die Duco elke dag opnieuw aangaat! Heeft u nog vragen over de nieuwe Ecodesign-richtlijnen? Neem dan gerust contact op met jan.volbrecht@duco.eu. Hij helpt u graag verder!

DUCO is exposant op Vakbeurs Renovatie. Ook exposant worden? Neem contact op met Rein Bosma (rein@54events.nl).

Ga terug

Copyright ┬ę 54 Events BV