Aardwarmte voor milieu en comfort

Aardwarmte voor milieu en comfort

Aardwarmte is milieuvriendelijk en maakt een continu aangenaam klimaat mogelijk. Ook in de zomer. Rene Schuurman van Ciqlo legt uit.

Aardwarmte kan in beginsel vrijwel overal worden benut: “Een temperatuurverschil van slechts  een paar graden is genoeg”, aldus Rene Schuurman, eigenaar van Ciqlo. “Zonder beperkingen gaan we 150 tot 200 meter diep om een bepaalde behoefte aan energie te bereiken.”

“Die behoefte is afhankelijk van de capaciteit die een warmtepomp moet leveren, waarbij het gewenste comfort in de woning leidend is. De oogst ligt tussen 30 en 40 Watt per meter sonde. Bij een behoefte aan 3 kW, zal men dus 100 meter diep moeten gaan.”

De aarde (of het water) is de energieleverancier en de warmtepomp, die elektrisch wordt gevoed, heeft een hoog rendement, aldus Schuurman: “Met circa 1 kWh aan stroom is 4 tot 6 kWh nuttige warmte op te wekken, geheel zonder emissie en reststoffen.”

Een ander argument om voor een warmtepomp te kiezen, is het comfort. “Een koelset kan de temperatuur met 6 graden verlagen. Het water van de vloer- of wandverwarming neemt de aanwezige warmte in de ruimte op en de warmtepomp voert deze naar de bron af, die de energie afgeeft aan de aarde of het water. Omdat de compressor in dit geval uitgeschakeld blijft en alleen de circulatiepompen draaien, kost dit nauwelijks stroom. Maar het comfort gaat drastisch omhoog.”

Op de beurs Renovatie (van 23 t/m 25 mei in de Brabanthallen in Den Bosch) is Ciqlo te vinden in stand E.019. Toegang tot de deze beurs en het symposium is (t/m 22 mei) kosteloos en aan te vragen via deze link.

Ga terug

Copyright © 54 Events BV