Westergasfabriek

De zwaar vervuilde Westergasfabriek, waar ooit gas uit steenkolen werden geproduceerd voor de stadsverlichting van Amsterdam, heeft sinds de heropening in 2003 een complete metamorfose ondergaan. Het terrein is gesaneerd, de historische gebouwen zijn gerenoveerd en er is een prachtig park aangelegd waar mensen dagelijks van genieten. Tot ver over de grens wordt de Westergasfabriek gezien als een referentieproject voor duurzame herontwikkeling van industrieel en monumentaal erfgoed.

Het verduurzamen van monumenten is ingewikkelder dan bij nieuwe gebouwen omdat de mogelijkheden beperkter en kostbaarder zijn vanwege de monumentale status. Als onderdeel van de Pilot Verduurzamen Rijksmonumenten van het Ministerie van OC&W is Ingo Ruijterman de uitdaging aangegaan om de monumentale gebouwen waar mogelijk te verduurzamen, mét behoud van hun monumentale karakter.

Er is onder andere dak- en raamisolatie toegepast en alle verlichting is vervangen door ledverlichting. Dit heeft een besparing van ongeveer 20% op het gasverbruik en maar liefst 65% op het elektraverbruik opgeleverd.

Vrijdag 13 april 2018 is het Conscious Hotel Westerpark geopend, het allereerste Nederlandse hotel wat 100% elektrisch is. Het is ook het eerste gebouw op de Westergasfabriek wat van het gas af is. Het hotel wordt verwarmd en gekoeld door een WKO monobron. De benodigde overige warmte wordt opgewekt door warmtepompen.

Doordat deze eerste stap met behulp van het ministerie van OC&W is gezet, kan nu de volgende stap gezet worden naar de verduurzaming van de gebouwen. Zo wordt er nu in samenwerking met de gemeente Amsterdam en NUON onderzocht of de gashouder als tweede gebouw van de Westergasfabriek van het gas af kan, en verwarmd kan worden met stadswarmte vanuit de vuilverbranding.

Ga Terug

Copyright © 54 Events BV