Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Throwback: de beurs op met redacteur Henk Wind 


Het is al weer even geleden, maar we blikken nu eenmaal met veel plezier terug op die geslaagde editie van de vakbeurs Renovatie & Transformatie, afgelopen mei in de Brabanthallen. Onze redacteur Henk Wind was er ook een dagje en deed verslag van zijn observaties.

Door Henk Wind

“Renovatie & Transformatie 2024 was geslaagd. Zowel in het kennisprogramma als op de beursvloer was er veel nieuws te melden. In deze nieuwsbrief blik ik terug aan de hand van productpresentaties. Een willekeurige greep uit het brede aanbod op de beursvloer, variërend van isolatie tot installatie en van gevel tot dak, interieur en badkamer. Kortom: voor elke renovatie-uitdaging was er wel een oplossing te vinden.”

Duurzame deur is biobased en circulair

“Met een nominatie voor de Duurzame Innovatie Award wist Weekamp Deuren op de beurs volop aandacht te genereren voor de nieuwe circulaire en biobased voordeur BioComfort. De deur is speciaal ontworpen voor de renovatiemarkt en het randhout wordt gemaakt van gerecyclede hardhouten voordeuren.

Weekamp Deuren speelt hiermee met name in op de renovatie van corporatiewoningen. Bij de verduurzaming van hun woningen laten woningcorporaties oude massiefhouten voordeuren momenteel grootscheeps vervangen door geïsoleerde voordeuren. Er komt dus een stroom oude deuren en er is vraag naar nieuwe geïsoleerde deuren. Weekamp Deuren voegt daar dan ook nog het aspect van social return aan toe, wat voor opdrachtgevers in deze sector ook een belangrijke factor is.

Weekamp Deuren zamelt de oude deuren in en laat ze strippen en tot bruikbare stroken verzagen in sociale werkplaatsen, door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het hardhout wordt gelamineerd en gevingerlast en vormt zo het nieuwe randframe. Voor de isolatie van de deur heeft Weekamp Deuren gekozen voor een hoogwaardige houtvezelisolatie. Dit is een biobased alternatief voor het gebruikelijke PU of XPS. Met deze isolatie valt de deur in dezelfde GND-klasse als met XPS het geval zou zijn.

Omdat het een geïsoleerde deur is, is deze 54 mm dik. Door rondom een sponning aan te brengen, past de deur echter wel in een bestaand kozijn van een 40 mm deur. De sponning wordt tevens gebruikt voor extra luchtdichting.

Weekamp Deuren toonde in de stand op de beurs ook de recent geïntroduceerde geïsoleerde achterdeur. Ook daar komt steeds meer vraag naar. Deze TriComfort Isolerende Achterdeur heeft de vorm van een traditionele stapeldorpeldeur.

Voor beide deuren gebruikt Weekamp Deuren een beplating van het hoogwaardige Medite Tricoya Extreme. Dit is een mdf-plaat met zeer hoge duurzaamheid.”

Warmtepomp in kast met muurprint

“Bij duurzame renovaties zijn warmtepompen onmisbaar. Daarmee zijn de buitendelen dus ook niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Maar het bedrijf Aircocover liet op de beursvloer zien dat het ook anders kan.

Aircocover plaatst het buitendeel van de warmtepomp in een stalen kast. Bijzonder daarbij is dat het bedrijf die kast voorziet van een print, die exact kan overeen komen met de muur waar tegen de unit wordt gemonteerd. Dat wordt gedaan aan de hand van een foto van diezelfde muur, die wordt geoptimaliseerd voor het maken van de print. Het kleurverschil tussen muur en print is daardoor mimimaal.

De units kunnen per stuk gemaakt worden, maar zijn volgens het bedrijf ook interessant voor de corporatiemarkt. Dan gaat het veelal om dezelfde gevels en kunnen de prints dus in serie worden aangebracht. De kosten zijn daardoor beperkt. Terwijl het wel kan helpen om de weerstand tegen verduurzaming weg te nemen, aldus Aircocover.

De stalen kast is uiteraard getest. Die is passend voor het betreffende buitendeel, maar is ook getest op minimale luchtweerstand en op geluidsreductie. Ook dat laatste is een gunstige factor. Er is zowel een kast beschikbaar voor plaatsing op maaiveld als voor het hoger ophangen aan een muur. Die laatste is dan voorzien van een onderbeplating met muurprint.”

Duurzame renovatie van douchehoek

“In plaats van een hele badkamer te renoveren, maakt douchehoekrenovatie.nl het mogelijk om alleen de douchehoek te renoveren. Dat kan circulair en met warmterugwinning uit het gebruikte douchewater, zo was te zien op de beurs.

Douchehoekrenovatie.nl is een samenwerking van Intersell en Sanura. Intersell ontwikkelde de circulaire badkamer en Sanura voegde daar de warmteterugwinning aan toe. Deze is opgenomen in een licht verhoogde douchevloer, waar het gebruikte warmwater doorheen loopt en zo de leidingen van de koudwatertoevoer voorverwarmt. Dat scheelt 30 tot 40 % in energie.

De circulaire badkamer bestaat uit circulaire panelen van kwarts met gerecycled pet. De panelen worden met een kliksysteem droog aan de wand bevestigd en zijn dus ook weer demontabel. De naden tussen de panelen worden op dit moment nog waterdicht afgekit, maar het bedrijf onderzoekt alternatieve oplossingen.

Het concept van de douchehoekrenovatie is ontwikkeld in samenwerking met woningcorporatie de Alliantie en een keten van vakantieparken. De Alliantie gaat het concept ook toepassen in corporatiewoningen, waar de energiebesparing ten goede komt aan de bewoners. Ook vanuit vakantieparken is er interesse vanwege de energiebesparing.

Sanura levert ook een losstaande variant van de douchevloer met warmterugwinning aan diverse projecten van corporaties. Dit betreft de Flatmate met een verhoogde vloer met opbouw douchekraan. Deze variant is eenvoudig aan te brengen in bestaande badkamers.”

Groene daken en gevels trekken de aandacht

“Zoals groene gevels direct opvallen in de harde, steenachtige stadsomgeving, zo viel de stand van Sempergreen gelijk op tussen alle andere stands op de beurs. Met name de opstelling van het nieuwe daksysteem met PV-panelen trok de aandacht.

Sempergreen ontwikkelde dit nieuwe daksysteem samen met Over Easy Solar. Het is een lichtgewicht Solar groendaksysteem dat op vrijwel ieder plat dak toepasbaar is. De PV-panelen van Over Easy Solar staan zuiver verticaal en zijn aan beide kanten voorzien van zonnecellen (bifacial). Daardoor is er de gehele dag door opbrengst. De energieopwekking is dus veel gelijkmatiger dan bij traditionele opstellingen, wat het risico op overbelasting van het elektriciteitsnet beperkt.

De verticale stand van de panelen zorgt er voor dat er volop daglicht op het onderliggende groen valt. Het groendak heeft op zijn beurt een verkoelende werking, wat de opbrengst van de PV-panelen ten goede komt. De verticale Solar-units zijn ballastvrij en daardoor ook toepasbaar op bestaande groendaken. Groendaken hebben daarbij een gunstige invloed op de levensduur van het dak doordat ze de dakbedekking afschermen van onder meer UV-straling.

Sempergreen toonde ook een groendaksysteem dat één op één de bestaande dakpannen kan vervangen. De zogenoemde groendakschalen worden eenvoudigweg op de bestaande panlatten aangebracht. Het systeem is waterkerend en dampopen, zodat de bouwfysische eigenschappen van het dak niet veranderen.”

Brede aandacht voor thema energie

“Het thema energie was uiteraard zeer belangrijk voor Renovatie & Transformatie. En dat in de volle breedte: van isolatie van de schil tot en met installatie, opwekking en afgiftesystemen.

Voor de isolatie van de schil zijn er meerdere opties. Diverse isolatiebedrijven en -producten lieten hun oplossingen zien, waaronder mogelijkheden van na-isolatie. Daarnaast waren er isolerende voorzetwanden, isolerende renovatievloeren en isolerende renovatiedaken te zien, evenals oplossingen voor verbetering van de isolatie van ramen zoals vacuümglas en voorzetramen.

Solarlux vestigde de aandacht op de mogelijkheden om energie te besparen en wooncomfort te verbeteren door het aanbrengen van een tweede-huidgevel. Het bedrijf liet onder meer zien hoe dit bij een flat is uitgevoerd naar ontwerp van A3 Architecten. De aangebrachte balkonbeglazing zorgt er tevens voor dat bewoners nu het hele jaar door van hun balkon kunnen genieten.

Aan de installatiekant was onder meer Inventum aanwezig met de warmtepomp die gebruik maakt van ventilatielucht. Tevens was er aandacht voor inbouw van vloerverwarming bij renovatie. Ook waren PVT-panelen te zien voor de opwekking van zowel elektriciteit als warmte. Deze warmte kan met een PVT-warmtepomp worden benut voor zowel de bereiding van warm tapwater als verwarming.

Zehnder presenteerde in het praktijktheater oplossingen voor duurzaam renoveren. Het bedrijf won ook de Duurzame Innovatie Award, voor het samen met metaalbewerkingsbedrijf HDA Haarlem ontwikkelde balansventilatiesysteem voor galerijflats. Het balansventilatiesysteem wordt buiten de woning geplaatst, middels een unit die precies tussen twee consoles op de galerij past. Op die manier is er bij de verduurzaming zo min mogelijk overlast voor de bewoner.”

Ga terug